Glogonju preti potop jer dva povrtara ne daju da se gradi nasip na njihovoj zemlji

Nivo Tamiša je u porastu, ali to ne brine dvojicu povrtara iz Glogonja, mesto pored Pančeva, koji nisu dali saglasnost nadležnima da se u njihovim baštama izgradi nasip koji bi sprečio izlivanje reke.

Situacija na Tamišu kod Glogonja je za sada stabilna. Ukoliko poraste, kao što je to bio slučaj u proteklih nekoliko dana, preti da se izlije u takozvane rumunske bašte, na mestu gde je zečiji nasip u dužini od 500 metara.

- Što se tiče spoljnih voda situacija je ista kao u prethodnim danima. Još uvek nemamo nikakvih opasnosti. Još uvek se nisu stekli uslovi za proglašenje vanredne odbrane od poplave, što bi iziskivalo neke bolje aktivnosti – rekao je za RTV Pančevo Neđeljko Popović iz Vodoprivrednog preduzeća Tamiš – Dunav i ističe da se još uvek nisu stekli uslovi za proglašenje vandredne situacije.

U rumunskim baštama, na potezu od pola kilometara, nalaze se bašte 30 povrtara. Pre tri godine, kada je bilo govora o postavljanju nasipa kako bi se Glogonj zaštitio od poplava, njih 28 se izjasnilo da Vodoprivredno preduzeće Tamiš – Dunav izvede radove.

Međutim, i nakon te 3 godine, isti vlasnik i njegov sin traže pismenu potvrdu gradonačelnika Pančeva da će im se nadoknaditi šteta izazvana radovima.

- Sada se opet očekuje visok vodostaj i tu bi trebalo da se brani Glogonj – rekao je Jovica Zagorac, poljoprivrednik iz ovog mesta.

Svi ostali meštani su složni da je neophodno podići bedem, jer takozvani zečiji nasip nije dovoljan da spreči ni malu poplavu.

telegraf

glogonjpoplave 2014tamiš