Za stradale u poplavama: Poslanici umesto celog, rešili da daju pola paušala!

Prvobitna inicijativa bila je da se odreknu tromesečnog poslaničkog paušala i doniraju tri puta po 30.354 dinara, ali, kao što je juče javljeno, taj predlog Maje Gojković je odbijen i većina je odlučila da je polovina tog iznosa bolje rešenje.

U ime svih poslanika, šef poslaničkog kluba SNS-a Zoran Babić kazao je da su parlamentarci „na ovaj način pokazali solidarnost i sposobnost da se ujedine u nesreći koja je zadesila državu“.

- Pomoć koju upućuju poslanici proizlazi iz dogovora 12 razumnih ljudi koji predstavljaju 250 poslanika - kazao je on, i dodao da „su se sve poslaničke grupe ujedinile u solidarnosti sa građanima“. Babić dodaje da su parlamentarci od plata ukupno izdvojili 11.500.000 dinara, koje će uputiti najugroženijim građanima. Poslanici su juče žustro reagovali na pisanje dnevnog lista „Alo!“ da ne žele da izdvoje deo plate za stradale u poplavama, pa im je redakcijski telefon zvonio non-stop. Mnogi su pretili da će da tuže i novinare i redakciju, jer, kako su kazali, „hoće da pomognu“, javlja ovaj dnevni list. Saša Mirković, poslanik SNS-a, za Alo kaže da se „evo, ovog trenutka odričem svog celog paušala na platu“.

- Ne tri meseca, već do Nove godine. Neka ste o tome pisali, narodu mora da se pomogne. Opština Zaječar je četiri puta slala pomoć u Svilajnac i tri puta u Paraćin. Slali smo čamce u Obrenovac, a za Krupanj ćemo iz opštinskog budžeta izdvojiti dva miliona dinara za građevinski materijal - kaže on.

Zoran Živković, poslanik Nove stranke, kaže da njih na sastanak na kom se odlučivalo o izdvajanju novca za postradale niko nije zvao.

- Ne zovu nas na sastanke jer nemamo poslanički klub. Ne bih pravio problem ni da je trebalo izdvojiti više od paušala - kaže Živković, i dodaje da članovi stranke svakodnevno pomažu građanima na terenu. Slično tvrdi i poslanica Nove Srbije Zlata Đerić, koja kaže „da svi parlamentarci iz njihovog poslaničkog kluba svakodnevno pomažu građanima, jer ih je zato narod izabrao“.

Aleksandar Senić iz NDS-a kaže da je obezbedio agregat za nasipanje uništenog lokalnog puta u selu Sepci u opštini Rača. Senić dodaje da je organizovao prikupljanje pomoći za prihvatni centar i škole u Sremskoj Mitrovici.

Prosečna poslanička plata sa paušalom, bez dnevnica i ostalih dodataka je nešto viša od 100.000 dinara. Poslanici imaju pravo na plaćen benzin, putarinu i karte, ukoliko putuju vozom ili autobusom, što se gotovo nikada ne događa, dok avionske karte moraju sami da plate. Plaća im se i parking u javnoj garaži ukoliko nema mesta kod Skupštine. Većina poslanika, osim plate u Skupštini, zarađuje tako što ima funkcije u različitim upravnim odborima, a neki su vlasnici i po nekoliko privatnih firmi.

Poslanica Olgica Batić odrekla se juče cele svoje poslaničke plate, i preporučila i svojim kolegama da urade isto, jer bi se na taj način žrtvama poplava sakupilo sigurnih 200.000 evra. Ona je navela da je to dovoljno da se izgrade četiri kuće u Krupnju ili da se reše problemi 10 do 15 porodica u Obrenovcu.

Izvor: Alo

humanitarna pomoćposlaniciskupština srbije