Od danas u TENT ide 45.000 tona uglja dnevno

Prilkom obilaska Polja „D”, Milorad Grčić, direktor RB „Kolubara”, izjavio je novinarima da će od danas dnevna proizvodnja uglja iz „Kolubare” i otprema za TENT biti povećane na 45.000 tona dnevno i na ovom nivou će se zadržati do pokretanja kopa „Veliki Crljeni”.

Od puštanja u rad prvog ugljenog sistema nakon poplavnog talasa, tokom prethodnih 12 dana, iz RB basena „Kolubara” prosečno je za termokapacitete otpremano oko 20.000 tona uglja dnevno.

- Zahvaljujući velikom zalaganju svih zaposlenih pokrećemo još jedan sistem za proizvodnju uglja na Polju „D”, čime se značajno stabilizuje srpski energetski sistem. U ovom trenutku za osposobljavanje tamnavskih kopova neophodne su nam pumpe velikih kapaciteta za ispumpavanje vode iz kopova „Veliki Crljeni” i „Zapadno polje” i pokretanje proizvodnje na ova dva kopa, koji su do sada bili oslonac proizvodnje u „Kolubari” – rekao je Grčić.

Lignit na BTU sistemu (bager-traka-utovar) Polja „D” otkopava rotorni bager „glodar 7”, poznatiji kao „plava ptica”. Nakon poplavnog talasa, delovi tračnog transportera bili su potopljeni, pa je izvršena rekonstrukcija ovog proizvodnog sistema, koji je sada pušten u rad.

U RB „Kolubara” se intenzivno radi na sanaciji posledica poplavnog talasa koji je naneo ogromne štete na proizvodnim pogonima najvećeg proizvođača uglja u zemlji i čini se sve da se održi stabilnost elektroenergetskog sistema.

kolubaraproizvodnjatent