Beogradski advokati od sutra u štrajku upozorenja

Predsednik Advokatske komore Beograd (AKB) Slobodan Šošić rekao je da štrajk upozorenja počinje sutra jer na današnjem sastanku između Ministarstva finanasija i predstavnika advokata nije došlo do dogovora

"Videćemo koliko će taj štrajk trajati i da li će država imati sluha za naše zahteve i biti spremna za dogovor. Oni da su hteli mogli smo da se dogovorimo i danas ili juče, ali ne pregovaraju ljudi na ključnim pozicijama", naveo je Šoškić.

On očekuje da će se advokatima iz Beograda u obustavi rada pridružiti i kolege iz advokatske kome Šapca, Kragujevca i drugih gradova.

"Šta će biti tokom ovih pet dana i kasnije videćemo. Zavisi i od volje države i od istrajnosti advokata", naveo je predsednik AKB.

Obustava rada trebalo bi da potraje do 24. juna i za to vreme advokati neće izlaziti na ročišta, o čemu će obavestiti sudove.

Obustavnom rada obuhvaćeni su svi postupci pred svim sudovima i drugim organima, ukljucujući i pritvorske predmete, kao i postupke po privremenim merama.

Jedini izuzetak predstavljaju predmeti u kojima rok za izjavljivanje pravnog leka (žalbe) ističe u toku trajanja obustave rada.

Odluka Skupštine AKB o obustavi rada doneta je 31. maja, kao i zahtev Ministarstvu finansija, da stavi van snage nova poreska rešenja.

O odluci su obavesteni Ministarstvo pravde, Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca kao i sve Advokatske komore u Srbiji.

Šoškić je u petak na konferenciji za novinare objasnio da je ovogodišnje višestruko povećanje poreza za 95 odsto advokata postalo nepodnošljiv namet, što će, kako je naveo, mnoge primorati da zatvore kancelarije.

"Ono što smo ranije mesečno plaćali 20.000 dinara - zakup, komunalije, sada ide i do 80.0000 - 90.000 dinara", rekao je Šoškić na konferenciji za novinare i naveo da u Beogradu ima oko 4.000 advokata.

On smatra da je oporezivanje nezakonitno, jer je, kako je naveo, vladina uredba u suprotnosti sa Zakonom o porezu na dohodak građana. Zato advokati traže da plaćaju paušal u visini prošlogodišnjeg iznosa.

Izvor: Novi magazin

advokatištrajk