Zabrana solarijuma u Srbiji? Sunčaćete se na sopstvenu odgovornost!

Svakog dana u Srbiji od raka kože, u proseku, oboli dvoje ljudi, a umre jedna osoba. Rak kože je jedan od najagresivnijih tumora jer brzo metastazira i zahvata druge organe.

Upravo je ovo jedan od razloga što se sve češće može čuti ideja da Srbija krene stopama nekih zemalja iz regiona i zabrani solarijum za mlađe od 18 godina.

S ovom idejom u javnost je izašao i dermatolog na VMA dr Miroslav Dinić, upozoravajući da se broj obolelih od raka kože svake godine sve više povećava, kao i da se učestalost udvostručuje svakih deset godina.

- Najverovatnije će u nekom periodu solarijumi biti zabranjeni, a korisnici jasno upozoreni da na sopsteni rizik ulaze u solarijum. Taj rizik je pojava melanoma, nekih prekanceroza i prevremeno starenje kože – upozorio je dr Dinić.

Zakonska inicijativa za zabranu solarijuma u Srbiji još uvek ne postoji, ali se sve češće može čuti da će biti pokrenuta.

Iz Ministarstva zdravlja ne odgovaraju na pitanje da li bi podržali takvu inicijativu. Solarijum je za maloletnike zabranjen u Nemačkoj, Austriji, a od prošle godine i u Crnoj Gori.

U Institutu za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” kažu da je melanom kože (koji se, između ostalog, dobija i sunčanjem) najagresivniji od svih tumora. Međutim, ukoliko se rano otkrije, moguće ga je hirurški odstraniti.

Najveći rizik da obole od melanoma kože imaju osobe koje su se puno izlagale suncu tokom mladosti, oni koji imaju više od 50 mladeža na telu, kao i oni kod kojih postoji porodična anamneza o tumorima kože.

Prema podacima ovog Instituta, u Srbiјi sе u prоsеku gоdišnjе diјаgnоstikuје 500 оbоlеlih od ove bolesti. Lеči se približnо 1.000 pаciјеnаtа, a umrе 350 оsоbа. Od 100.000 ljudi, u proseku, oboli svaki osmi muškarac, svaka šesta žena, a umre svaka druga osoba.

Izvor: telegraf

solarijumsrbijasun?anjezabrana