Beogradski susreti 2009.

Centar za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija, već tradicionalno, po peti put pomalo već i jubilarno, organizuje Međunarodnu grafičku radionicu “Beogradski susreti”. Radionica je počela sa radom 1. i trajaće do 10. septembra. A izložba ranije urađenih radova istih umetnika je otvorena 3. i možete je videti do 19. septembra 2009. godine.

Učesnici radionice će izvesti po jednu grafiku u tiražu od trinaest primeraka i ona će ostati sastavni deo mape učesnika: Španija: Bernardo Sanjurio, Francisko Velasko Fernandez, Isabel Cuadrado, Marta Fermin, Nuria Blanco, Paco Aquilar, Ricardo Mojardin, Portugal: Alexandra Barbosa, Srbija: Lidija Atanasijević, Marija Ilić, Nađa Stamenović, Velizar Krstić, Nikola Korać i Zoran Dimovski.

Zatim svaka zemlja učesnica dobija po jednu mapu grafika, sa radovima svih četrnaest umetnika. Završni deo projekta je izložba grafika nastalih u Radionici, koja će se održati 2010. godine, u Galeriji Centra za grafiku, i u centrima iz kojih dolaze umetnici učesnici.

Kada sam, po običaju, stigao u galeriju par minuta pre osam, za kada je zakazano otvaranje, uplaših se da će otvaranje proći sa malo publike, naravno da sam potpuno zaboravio koliko smo mi Srbi ležeran narod, a imamo i dosta sličnosti što se tiče temperamenta ili navika sa Špancima i Portugalcima. Tako da, kako je vreme odmicalo i galerija se polako punila i atmosfera je postajala sve bolja i bolja.

Na međunarodnoj radionici i izložbi koja između ostalog zbližava narode čiji predstavnici učestvuju aktivno družeći se i stvarajući, svojim prisustvom ceo događaj uvećali su ambasador Španije u Beogradu Inigo de Palasio Espanja,  Antonio Lazaro Gozalo, direktor Instituta Servantes u Beogradu, i drugi predstavnici diplomatskog kora.

Uvodnu reč na otvaranju dala je Ljiljana Tašić, organizator Radionice i pisac teksta u katalogu, a izložbu je lepim i biranim rečima, kako to samo on ume otvorio Slobodan Roksandić, dekan FLU. Proveo nas je kroz priču o grafici i hronološki i teritorijalno, pretpostavljajući značajno mesto grafici i u dalekoj budućnosti, pa se vratio na sam centar i programe koji se ovde već petnaestak godina uspešno s provode. I na samom kraju je otvorio i zvanično izložbu rečima: "La exposición está abierta."

Zatim koktel koji ovde uvek nekako uz razgovor i poznata lica prija, te iz čašice razgovora saznajemo ko šta radi i kad planira i koji projekat itd, itd.

Pratićemo rad Radionice, a na kraju krajeva vidimo se na izložbi, i uživajmo u ovim izloženim radovima kao što ćemo sigurno uživati i u onim koji nastaju upravo ovih dana. 

Dragan Kljajić