ZA ZDRAVE ZUBE I LEP OSMEH: Prirodni lekovi za paradentozu

Losa oralna higijena pogoduje razvoju bakterija u ustima. Bujanje bakterija zarazi desni, a prvi simptomi su crvenilo i otok. Infekcija dalje destruktivno utiče na strukturu koja podržava zube. Kako bolest napreduje, tako se desni sve vise povlače, infekcija prelazi i na kost, a zubi počinju da se klimaju. Uz sve ovo moze se pojaviti krvarenje desni ili gnoj.

Kada razmišljamo o infekciji desni, moramo se koncentrisati na dobru oralnu higijenu, jer nedvosmisleno sprečava nastanak paradentoze. Sa druge strane, da bismo sačuvali zube od presudnog je značaja uočiti paradentozu u početnom stadijumu.

Za dobro zdravlje zuba pored paste za zube, četkice i konca, na raspolaganju su nam i brojna prirodna sredstva za prevenciju i lečenje paradentoze.

Propolis - Kao odličan antibiotik, odličan je prirodni lek za paradentozu. U 1 dl vode nakapajte 15 kapi propolisa. Ovim detaljno isperite usta nekoliko puta u toku dana i obavezno pre odlaska na spavanje. Uz redovnu upotrebu propolis će se bitno umanjiti ili u potpunosti izlečiti upala desni, pa čak i ako se razvila u paradentozu.

Origano ulje - Još jedan snažan antiseptik. U 1 dl vode staviti svega nekoliko kapi origano ulja, a moze se upotrebljavati i origano voda.

Zeolit - Za lečenje paradentoze zeolit se sasvim slobodno moze koristiti kao sredstvo za pranje zuba, za ispiranje usta i da se pije. Nakon što zube uobičajeno operete pastom za zube, još jednom ih operite zeolitom, tako što ćete na četkicu naneti zeolit u prahu. Zatim, možete jednu kašičicu zeolita u prahu razmutiti u 1 dl vode i ispirati usta. Tečnost upotrebljenu za ispiranje ispljunite. Posebno i na isti način možete napraviti napitak koji ćete piti i to bi bila preporučena dnevna doza. Ispijanje zeolita doprinosi opštem čišćenju organizma od svih štetnih materija, što će imati dodatni pozitivan uticaj i na celo telo.

Susamovo ulje - Uzmite jedan gutljaj susamovog ulja i zadržite ga u ustima 10-tak minuta, jer je vrlo korisno za suzbijanje raznih dentalnih problema. Nakon toga ga obavezno ispljunite.

Maslinovo ulje
- Korisno je i temeljno ispiranje usta hladno ceđenim maslinovim uljem, koje takođe na kraju treba ispljunuti i oprati zube na klasičan način, da bi se sve pokrenute bakterije odstranile iz usne šupljine.

Šargarepa - Izbacite uobicajene grickalice koje doprinose nagomilavanju plaka na zubima pa tokom dana grickajte koren šargarepe. Šargarepa čisti zube a pri tom i uništava bakterije u ustima. Ukoliko imate dobar blender, mozete napraviti sok od šargarepe koji ćete pre gutanja zadrzavati u ustima.

Zelena salata - Kada jedete u restoranu i niste u mogućnosti da operete zube nakon obroka (što je obavezna rutina u procesu lečenja upale desni i paradentoze), naručite zelenu salatu i polako je žvaćite, jer povoljno utiče za zdravlje usta i zuba.

U svakom momentu imajte na umu da zubi nisu samo ukras lepog osmeha već veoma važna karika u procesu varenja hrane. Na gore navedene načine ih mozete lečiti, ali i brinuti o njima dok su još zdravi. I svakako redovno posećujte stomatologa da biste na vreme sprečili opaku paradentozu.

Izvor: priroda-leci-sve.com

maslinovo uljeorigano uljeparadentozapropolisšargarepasusamovo uljezelena salatazeolitzubi