ISPOVEST ŠPIJUNKE IZ SEVERNE KOREJE: Odavala sam tajne dragom vođi, sada sam socijalni slučaj

PJONGJANG - Nekadašnjisevernokorejski tajni agentVon Jeong-hva(40), poznata i kao Kim Jong-ilova Mata Hari,požalilase kako u Južnoj Koreji ovih dana jedva preživljava i da živi od socijalne pomoći, piše portal Jutarnji.hr.

Bivša špijunka, koja je za režim pokojnog Kim Jong-ila, oca aktualnog severnokorejskog vođe Kim Jong-una, južnokorejske tajne razotkrivala navodno stupajući u seksualne odnose saključnim ljudima u Seulu, pre godinu je dana odslužilapetogodišnjuzatvorsku kaznu, a danas potpuno slobodno sa svojomćerkomživi u okoliniSeula.

Pomislila je da će, kao i drugi bivši špijuni, zarađivati pišući knjige i pojavljujući se na televiziji kao ekspert za Severnu Koreju,alita se ideja izjalovila jer je gotovo niko u medijima neshvataozbiljno. Pokušala jedaradi kao konobarica ili čistačica,međutim,retko gde je izdržaladužeod nekolikonedelja. Čim bi poslodavacsaznaočime se bavila u prošlosti, odmah bi joj dao otkaz.

"Nebrojeno puta sam htela da se ubijem", izjavila jeVon u nedavnom intervjuu.

Trenutno se suočava sadva velika problema, kojasprečavajurazvoj njenekarijere.

Sa jedne strane, pojavile su se tvrdnje da je ona bila agent tek iz trećeg ešalona, a ne jedna od glavnih Kimovih špijunki, kako seranijeverovalo. Uz te tvrdnje dolazi argument da su njenu važnostnaduvalejužnokorejske vlasti, koje su u to vreme želele daocrnePjongjang, anajboljapriča je onau kojoj je u središtu svega seks.

Sadruge strane, upravo taj element seksa dodatna je teškoćau životu ove bivšešpijunke, s obzirom na konzervativnu kulturu kojapreovladavau Južnoj Koreji.

Vonje u zatvoru završila 2008. godine, nakon što je sud zaključio da je kaošpijunkaPjongjanga u Južnoj Koreji izigravala severnokorejsku disidentkinju, pri čemu bi zavodila višerangirane južnokorejske vojnefunkcionerei seksom od njih izvlačila državne tajne. Mediji su je u vreme suđenja prozvali severnokorejskom Mata Hari.

Sama Severna Koreja u to je vreme svoje južne komšije optužila da namerno proizvode lažnu aferu čiji je cilj rušenje ugleda Pjongjanga.Von su nazvali najobičnijom kriminalkom.

Nedugo nakon odsluženja kazne,Von se u nekoliko navrata pojavila na televiziji kako bi ispričala svoju priču. Govorila je o strogoj obuci kroz koju je moraladaprođena severu, a hvalila se i svojomnavodnomneposlšnošćuprema pokojnom Kimu, čiji joj je režim naredio da otruje dvojicu južnokorejskih generala.

Spomenula je i 'čoveka svog života', nižerangiranog južnokorejskogvojnog funkcionerau kog se zaljubila, a koji je i sam kasnije završio iza rešetaka jer joj je odavao tajne, čak i nakon što jesaznao da je špijunka.

Ipak, prema pričama drugih Sjevernokorejaca koji su se odmetnuli od režima u Pjongjangu, a neki od njih tvrde da je znaju iz vremena dok su Kimu još bili odani, postoje određene rupe u njenoj biografiji, a i ona sama je povremenim konfuznim izjavamadoprinelasumnjičavosti koju mnogi gaje prema njoj.

Neki od disidenata tako tvrde da se u vreme dok je još radila kao agent ponašala toliko neprofesionalno da im je teško da poveruju da je takva mogla izaći saranije spomenute stroge obuke za tajnog agenta. "Meni se čini da su je samo iskoristili kao doušnicu, nije ona mogla biti špijun", uveren je disident Kimong-hva.

Sama Von je u međuvremenu pokušaladapobijeneke odsopstvenihizjava koje je davala nakon izlaska iz zatvora, a koje su zapisane i kaodeonjenogiskaza u vreme kada je bila uhapšena. Tvrdila je da nije spavala baš samnogo muškaraca, kako stoji u optužnici, nego da je to učinila samo sa jednim narednikom. Kaže da su je usred davanja iskaza kljukali alkoholompa da je zbog toga rekla štošta što nije istina. "Ja nisam Mata Hari, oni su me naterali da kažem sve te stvari", rekla je Von.

Izvor: Novosti

ispovestseverna korejašpijunaža