MOĆNA BOJA SEKSA: Kakve sve poruke šalje crvena?

Crvena boja, čini se, šalje vrlo jasnu poruku o seksu. Novo istraživanje ukazuje kako čak i žene smatraju druge žene odevene u crveno znatno seksepilnijima i spremnijim na seksualni odnos. U prošlosti su psihološka istraživanja pokazala kako muškarci žene koje nose crveno doživljavaju seksualno spremnijima zahvaljujući biološkoj predispoziciji zbog koje se crvena boja smatra seksualnim signalom. Ali novo istraživanje pokazalo je kako i žene, druge žene odevene u crveno, ne ostavljaju ravnodušnima, ali ipak izazivaju drugačiju reakciju, prenosi Time.

Nedavno istraživanje, objavljeno u časopisu “Personality and Social Psychology Bulletin” pokazalo je kako i žene crvenu boju doživljavaju kao erotsku. Ali opis 'erotsko' više je i smislu seksualne pretnje nego seksualne privlačnosti.

Sada su naučnici, na čelu sa psihologom Adamom Pazdom sproveli tri eksperimenta kako bi otkrili kako žene reaguju na slike žena odevenih u crvenu, zelenu i belu boju. Prvi eksperiment pokazao je kako žene percipiraju drugu ženu odevenu u crveno u poređenju sa ženom odevenom u belo seksualno otvorenijom, dok je drugi eksperiment pokazao kako žene drugu ženu odevenu u crveno često smatraju promiskuitetnijom.

Treći eksperiment pokazao je kako će žene da se mnogo više zaštitnički postave prema svom partneru ako je prisutna žena u crvenom u poređenju sa ženom odevenom u zeleno. Adam Pazda kaže: 'Ljudi imaju tendenciju da boje uzimaju zdravo za gotovo. Boje nisu samo ukras, već snažno psihički utiču na način na koji doživljavamo druge ili same sebe. Muškarci crvenu boju smatraju atraktivnom i seksualno otvorenijom. Zato biste u određenim prilikama mogli da dva puta razmislite o nošenju crvene boje zbog odašiljanja pogrešnih vibracija. Ako nosite crvenu boju, mogli biste da budete negativno prihvaćeni od drugih žena, ali to se neće dogoditi u svakoj situaciji, ai svakako valja biti svestan toga da verovatno šaljete signale kako ste spremni na seks.'

Izvor: tportal

crvenacrvena haljinacrveni karminseks