Ovo bi nama dobro došlo: Aplikacija koja detektuje korupciju

Ovaj 16-godišnji zaluđenik za informatiku i šifrovanje predstavlja pravu pretnju za nepoštene političare svojom efikasnom aplikacijom čiji je cilj borba protiv korpupcije u američkim političkim krugovima.

Nazvana "Greenhouse", aplikacija omogućuje korisniku da dobije podrobne informacije o aktivnostima članova Kongresa pukim skeniranjem stranica i članaka u štampi u kojima se pominju njihova imena.

Prelaskom miša preko imena određenog političara, korisnik istog trena dobija listu lobija koji su učestvovali u njegovoj kampanji, te mogućnost provere iznosa koje je dotični dobio.

Sa "Greenhouse"-om, izvori finansiranja političkih kampanja postaju svima distupni i građani mogu da provere da li je političar za kog su glasali možda korumpiran ili u konfliktu interesa.

"Želeo bih da moja aplikacija služi sve partije. Ono što mene zabrinjava je ogromna količina novca koja se uliva u sistem. Kada ljudi budu informisani, moći će da odbace one koje motiviše samo novac, a ne principi", objasnio je ovaj mladi idealista u izjavi za magazine "Vice".

izvor: Blic

aplikacijakorupcija