Masovno trovanje na Novom Beogradu: Nadležni utvrdili da su "smrdljive zgrade" otrovne, pa se predomislili!

"Pojedine komsije su odmah po useljenju prjavile neprijatne mirise u stanovima, ali su se ponadali to 'mirise na novo' i da će izvetriti vremenom. Pošto se i posle pola godine i dalje oseća smrad, i to još jače, GDS angazuje Gradski zavod za javno zdravlje da merenjima utvrdi kvalitet vazduha u našim stanovima", objašnjava za naš portal Mirko Kocić, stanar jedne od "smrdljivih zgrada".

Na teren po uzorke vazduha izlazi Dr Milan Milutinović i kaže, pred stanarima, da on već po mirisu oseća da su to fenoli i da njih ne sme da bude u zatvorenom prostoru. Stanarima je tada rekao da će on bez ustručavanja naložiti iseljenje zgrade ako bude trebalo.

"Posle nekoliko dana Dr Milutinović saopstava nalaze rezultata na zajedničkom sastanku GDS i Gradskog zavoda za javno zdravlje. Granicne vrednosti za sva ta kancerogena jedinjenja u zatvorenom prostoru ne postoje (kako je doktor i sam rekao) jer tu ne sme uopšte da ih bude, pa se on iz nekog razloga u svom izvestaju poziva na granične vrednosti za otvoren prostor. I pored jasno očitanih rezultata koji pokazuju da nisu sve materije ispod graničnih vrednosti čak i za otvoren prostor, on piše u zaključku izveštaja da je sve - ispod granice, odnosno da nije štetno za zdravlje i da je problem samo neprijatan miris", kaže Kocić.

Na osnovu tog njegovog izveštaja GDS nudi stanarima "smrdljivih zgrada" da potpišu ugovor o privremenom preseljenju i sanaciji objekta, ali se u ugovoru sve vreme problem svodi na neprijatan miris, bez pomena da ti toksini štetno utiču na zdravlje ljudi. U međuvremenu, stanari su se podvrgli toksikološkoj analizi urina na VMA.

"Analize još traju, tek je trećina stanara testirano, ali se već sada vidi da su deca posebno ugrožena jer njihov organizam ne može tako brzo da izbaci toksine. Ja sam sa svojom porodicom bio na testiranju pre dve nedelje i već tada je doktorka rekla da ima petoro dece sa veoma povišenim vrednostima fenola i hipurne kiseline u urinu, i to značajno povišenim u odnosu na granicu za ljude koji su tim toksinima izloženi na radnom mestu!", objašnjava Kocić za naš portal.

U njegov i slučaju njegove trudne supruge, pronađene su povećane koncentracije fenola i hipurne kiseline koje dokazuju da smo bili izloženi tim materijama, ali ispod granice izloženosti za ljude koji rade sa tim materijama.

"Međutim, kod našeg dvogodišnjeg sina oba nalaza pokazuju vrednosti iznad granice. Pored toga, značajan deo tih toksina prolazi kroz placentu trudnice i utice na plod. Doktori iz centra za kontrolu trovanja na VMA su mi jasno rekli da pod hitno izvedem dete iz tog stana, što sam ja već uradio nekoliko nedelja ranije. Na moje pitanje zašto se to još nije isčistilo iz dečjeg organizma, rečeno mi je da to kod dece ide malo sporije, ali da je i za njih nepoznanica zašto se toliko zadržalo. Oni jednostavno nemaju toliko iskustva sa testiranjem dece na te otrovne materije", kaže Kocić.

Ipak, GDS i dalje odbija da prihvati da toksične materije u našim zidovima utiču na zdravlje, već se, kako kaže Kocić, "slepo drži izveštaja dr Milutinovića koji je problem sveo na neprijatan miris".

"Samim tim, u ponuđenom ugovoru o sanaciji ne navode šta će biti dokaz uspešne sanacije. Mi zahtevamo da se ponovo urade nalazi vazduha od strane akreditovane labratorije, dok je po njima dovoljno to što će neko proceniti da li se u stanovima nešto oseća ili ne. Pošto zaključujemo da nam je veliki problem u svemu ovome netačan i nepotpun izveštaj dr Milutinovića, poslali smo mu dopis i čekamo njegov odgovor, ako se uopšte udostoji da odgovori. Dopis je poslat i Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu za zaštitu životne sredine, zaštitniku građana
", zaključuje Kocić.

nadlanu.com

smrdljive zgradestanovitrovanje