ŽIVELI! Srbi su među najvećim pijandurama na svetu!

Međutim, posledice prekomerne konzumacije alkohola mogu da budu fatalne. Zato je Svetska zdravstvena organizacija objavila izveštaj na temu koliko se u kojoj državi sveta popije litara čistog alkohola po glavi stanovnika starijih od 15 godina svake godine za period koji obuhvata prethodnu deceniju. Nažalost, naša zemlja našla se u samom vrhu liste od 106 država koje su bile uključene u istraživanje.

Naime, Srbi su na 12. mestu, a u proseku, svaki naš građanin popije 12,6 litara alkohola svake godine! Od toga je 3,5 više muškaraca nego žena. Mahom je u pitanju pivo sa 51 odsto, 24 odsto je zastupljeno vino, dok se za žestoka pića opredeljuje četvrtina naših sugrađana.

Ipak, nismo najgori. Na prvom mestu ove neslavne liste su građani Belorusije sa 175 litara godišnje po čoveku, a za njima slede Moldavci na drugom i Litvanci na trećem mestu. Rusi su tek četvrti, a u korak ih prate Rumuni, Ukrajinci, stanovnici Andore, Mađari, Česi i Slovaci. Ispred Srbije je samo još Portugal.

Što se republika bivše Jugoslavije tiče, jasno vam je da smo mi ubedljivi prvaci. Za nama su Hrvati s (12,2l) i Slovenci (11,6l), Da ima i pozitivnih primera, dokazuju podaci da prosečan Crnogorac popije 8,7 litara alkohola godišnje, građanin Bosne i Hercegovine 7,1l, a Makedonac 6,7l.

Na dnu globalnog spiska nalaze se države u kojima jedva da postoji alkohol, kao što su Pakistan, Kuvajt, Libija i Mauritanija, gde svaki stanovnik popije manje od decilitar godišnje.

Izvor:Alo

alkoholsrbijastatistikazanimljivosti