Dačić na sednici SB UN: Specijalni sud osnovati u što kraćem roku

"Uvereni smo da će sve zemlje koje poštuju međunarodno pravo insistirati na tome'', rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Kako je ocenio, rasprostranjenost i obim zločina koji se pominju u Izjavi glavnog tužioca (specijalnog istražnog tima) Klinta Vilijamsona zahtevaju sudski epilog, jer jedino to može doneti pravdu i mir za veliki broj žrtava i njihove porodice.

On je apelovao na ključne faktore u međunarodnoj zajednici da učine sve što je neophodno kako bi specijalni sud bio osnovan do početka sledeće godine i upozorio da ne sme da se dogodi, kao što je to bio slučaj, da zbog zastrašivanja svedoka odgovorni budu oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Dačić je dodao da svi koji su umešani u zastrašivanje svedoka takođe moraju biti procesuirani i proglašeni krivim.

Pohvalivši trud koji su Vilijamson i svi članovi Specijalne istražne jedinice uložili u istragu, on istovremeno ukazuje da ne iznenađuje činjenica da su se oni tokom rada suočavali sa brojnim preprekama, ponajviše sa zastrašivanjem svedoka i uništavanjem dokaza.

Srbija će kao i do sada učiniti sve da se obezbede dodatni dokazi za trgovinu organima, ali neophodno je da i druge države ulože napor kako bi dokazi o trgovini organima našli put do specijalnog suda, rekao je on.

Kako je rekao, Beograd apeluje i na sve političke aktere na Kosovu da imaju u vidu da od njihovog savesnog delovanja zavisi postizanje pravde za počinjene zločine.

Dačić kaže i da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga sa Prištinom na svim nivoima, kao i za primenu do sada postignutih dogovora, kao i da od EU očekuje da taj dijalog olakšava.

Srbija je savesno ispunila do sada preuzete obaveze, što se ne može reći i za prištinsku stranu, rekao je Dačić, dodavši da Beograd očekuje i da Priština u dogledno vreme okonča postizborne procese kako bi se omogućilo formiranje ZSO.

Dačić upozorava na postojanje suštinskog jaza između međunarodnih standarda i zakonodavnog okvira i stanja na terenu koje karakterišu međuetnički incidenti, nerešena imovinska pitanja, ograničen pristup uslugama javnih službi za pripadnike nealbanskih zajednica, kao i njihovo nepoverenje u rad institucija.

"Stanje na Kosovu i Metohiji je i dalje teško, Srbi žive u stalnom strahu, a nezaposlenost u srpskim sredinama je rekordna. Sve to predstavlja prepreku za normalizaciju odnosa i uspostavljanje među-etničkog poverenja, kao i potencijalnu pretnju po stabilnost i bezbednost u širem regionalnom kontekstu", konstatovao je šef srpske diplomatije.

U tom kontekstu on je pomenuo i arbitrarna hapšenja lokalnih Srba, ali i slučaj Olivera Ivanovića.

"Vlada Srbije je garantovala da će se on pojavljivati u procesu, te je odbijanje da se pusti iz pritovora nepoštovanje Vlade Srbije koja je toliko doprinela normalizaciji odnosa. Zahtevamo da Oliver Ivanović bude pušten iz pritvora'', poručio je Dačić.

Beograd sa zabrinutošću prati i sudski proces protiv takozvane "Dreničke grupe", jer su trojica od sedmorice optuženih članova bivše OVK uspeli da pobegnu iz ustanove u kojoj su bili na medicinskom tretmanu, dodao je on.

Dačić se osvrnuo i na junska dešavanja oko mosta u Kosovskoj Mitrovici, ističući da je uklanjanje barikada na severnoj strani mosta na reci Ibar predstavljalo akt dobre volje srpskog stanovništva, dok reakcija njihovih albanskih sugrađana nije bila dobronamerna i samo je doprinela produbljivanju netrpeljivosti.

Prema njegovim rečima, veliki problem je i dalje privatizacija koju sprovodi Kosovska agencija za privatizaciju, jer se i dalje sprovodi privatizacija javnih i društvenih preduzeća koja se nalaze u srpskim sredinama, piše Blic.

Dačić smatra i da se nisu stekli uslovi za smanjenje interesa SB UN za Kosovo, što kako je rekao, potvrđuje i jučerašnji incident u Kopnenoj zoni bezbednosti u kome je poginuo Stevan Sinđelić, pripadnik srpske Žandarmerije.

''Srbija spremna da uloži maksimalne napore u dalju stabilizaciju i normalizaciju prilika na KiM jer je mir njen najvažniji interes'', zaključio je Dačić.

Hodžaj: Nedavna ubistva izolovani incidenti

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj rekao je večeras u Njujorku da su ubistva trojice ljudi, među kojima i pripadnika srpske žandarmerije, pre dva dana u blizini administrativne granice, izolovani incidenti i da će kosovske vlasti raditi na tome da se oni više ne ponove.

"Kosovske vlasti žale zbog incidenta u kojem su se albanski civili sukobili sa srpskim bezbednosnim snagama. Žalimo zbog toga i uveravamo srpske vlasti da se to neće ponoviti. Ne treba da podgrevamo situaciju, već da zajednički radimo na izgradnji uzajamnog poverenja", rekao je Hodžaj.

Povodom izveštaja Vilijamsona, Hodžaj je rekao da kosovske vlasti sarađuju sa Specijalnim timom za istragu navoda o trgovini organima, što, kako je rekao, potvrđuje odluka kosovske skupštine da obrazuje poseban Odbor koji će se baviti ovim pitanjima.

Hodžaj je rekao da misija UN na Kosovu treba da bude okončana, odnosno da na, predlog kosovske vlade, bude rekonfigurisana u političku kancelariju UN na Kosovu, koja će na novi način podržati kosovske institucije.

On je ocenio i da velika međunarodna podrška proglašenju nezavisnosti Kosova potvrđuje njen legitimitet, dodajući da su kosovske vlasti posvećene nastavku dijaloga s Beogradom.

ivica dačićtrgovina ljudskim organimazahtev