Dušan Kovačević: Odmori se, prijatelju Vuče Bojoviću

"Otplovio je naš kapetan, mirno, tiho i u snu."

Ovim rečima juče je u Beogradskom zoološkom vrtu pesnik Branko Stevanović započeo govor na komemoraciji posvećenoj njegovom dugogodišnjem prijatelju Vuku Bojoviću:

"U trećoj godini života oduzeli su mu oca, a u 73. sina. Obećao je na Nikolinoj sahrani da će uskoro da mu se pridruži. Uzalud smo se nadali da će jednom u životu prekršiti svoje obećanje."

Više od 150 ljudi je minutom ćutanja i s pregršt lepih reči odalo počast preminulom direktoru Beo zoo-vrta, koji će danas biti sahranjen na Novom groblju. Od Vuka Bojovića oprostio se i dramski pisac Dušan Kovačević:

"Pre 30 godina zoo-vrt bio je tužno i tragično mesto. Sećam se glasova životinja kojo su bili kao tužni poziv u pomoć. A onda je došao vajar u 'logor za životinje' i sve preokrenuo. Sanjao je da poveže Ratno ostrvo i Kalemegdan gondolama i da pola Zoo-vrta bude tamo, a pola ovde. Bio je uzbuđen zbog toga kao da stvara novo, veliko vajarsko delo. Prijatelju, odmori se u miru. Bio si mnogo tužan i umoran, i hvala ti za sve."

Komemoraciji su, između ostalih, prisustvovali Bojovićeva ćerka Marija, Nebojša Čović, Dragan Marković Palma, Miroslav Lazanski. Na Fejsbuku je osnovana stranica s peticijom, koju je već potpisalo više od 10.000 ljudi, da se Beogradski zoološki vrt nazove po Vuku Bojoviću.

Izvor: Kurir

dušan kovačevićkomemoracijavuk bojović