Srbija ubedljiva i protiv Češke, već u drugom krugu

BEOGRAD, 26. septembra 2009. (Beta) - Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije pobedila je  u Katovicama selekciju Češke sa 3:0 (25:19, 25:21, 25:18) i obezbedila učešće u drugoj fazi takmičenja na Evropskom prvenstvu u Poljskoj.

Duel sa Češkom Srbija, koja u Poljskoj brani titulu vicešampiona, rešila je u svoju korist bez većih problema, pošto je bila bolji tim na parketu tokom celog meča i u finiš svakog seta ulazila sa barem pet poena prednosti.

Selektor Zoran Terzić zato je iskoristio priliku da pruži priliku Mileni Rašić da debituje na Evropskom prvenstvu, a veću minutažu dobile su još neke odbojkašice.

Srpske odbojkašice su juče savladale i Azerbejdžan, pa su sada jedine u Grupi D sa maksimalnim učinkom. 

Takmičenje u Poljskoj Srbija će nastaviti u novoformiranoj Grupi F, ponovo u Katovicama.

Naredne protivnice biće joj tri najbolje ekipe iz Grupe B u kojoj igraju branilac trofeja Italija, Turska, Nemačka i Francuska.

Selektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije Zoran Terzić ocenio je da njegova ekipa ima puno razloga za zadovoljstvo posle današnje pobede nad Češkom, ali i mnogo prostora da popravi igru za nastavak Evropskog prvenstva.

"Situacija se razvija kako smo priželjkivali. U ovoj prvoj fazi posao završavamo lakšim, maksimalnim pobedama, bez trzavica, problema", rekao je Terzić novinarima u Katovicama posle pobede od 3:0 kojom je njegova ekipa obezbedila učešće u drugoj fazi turnira.

"Vidi se da motiv još nije na onom nivou na kome će verovatno biti protiv nekih jačih rivala. Vidi se i da ove utakmice sada možemo da rešimo sa polovičnom igrom, ali sam siguran da ćemo najbolje partije pružati kada bude bilo najpotrebnije", dodao je Terzić.

Srbija će poslednju utakmicu u Grupi D igrati sutra od 15 sati kada će odmeriti snage sa Slovačkom i pokušati da pobedom osigura prvo mesto pred nastavak takmičenja.

"Slovakinje su niža ekipa, potpuno drugačije od Čehinja. Možda nam malo manje leže. Moraju da akcenat stave na odbranu i da vrlo brzo odigravaju poene, na prvi napad. Ali ako budemo taktički odradili sve kako treba, pre svega kod servisa i bloka tog prvog napada, ne bi trebalo da bude problema", naveo je Terzić.

Korektor Ivana Đerisilo primetila je još jednu prednost Srbije.

"Slovakinje jesu neugodna ekipa, ali su prva dva meča igrale u pet setova, jednom su pobedile, jednom izgubile. Sigurno su umornije od nas", kazala je Ivana Đerisilo.

Dobra partija na susretu sa Češkom omogućila je Terziću da veću minutažu da nekim igračima koje su do sada manje igrale. Milena Rašić je tako dobila šansu da debituje na Evropskom prvnestvu.

"Trudim se da svaku priliku koju mi selektor da iskoristim na najbolji način", skromno je rekla 19-godišnja Rašićeva.

Jelena Nikolić je istakla da će Srbija, poučena iskustvom sa prošlog turnira, na kome je, iako je kasnije osvojila srebrnu medalju, jedva prošla grupnu fazu, sve utakmice igrati najbolje što može.

"Na prošlom turniru su drugi rezultati odlučivali o nama, pa sada ne želimo da išta prepustimo slučaju. Idemo istom snagom, da bude 3:0 za nas, ali uz još bolju igru. Realno i jesmo najkvalitetnije u grupi. I danas bi igrale bolje da je protivnik pružio veći otpor", kazala je Nikolićeva, a slično mišljenje je iznela i Maja Ognjenović.

"Nismo još sasvim došle do neke naše prepoznatljive igre, ali nama je trenutni cilj i bio da igramo bolje nego juče, a da na vrhuncu budemo kada bude najpotrebnije", rekla je Ognjenovićeva.