VASIL HADŽIMANOV BAND I DAVID BINNEY: 31. oktobar u 22.00, dvorana „Apolo“ Doma omladine Pančevo

Ideja projekta je da serijom koncerata omogućimo da što veći broj ljudi u Srbiji ima priliku da bude deo ovog jedinstvenog muzičkog iskustva, a cilj, izdavanje LIVE albuma. Na taj način ćemo zabeležiti i omogućiti da ova zaista jedinstvena saradnja bude ovekovečena i dostupna što širem auditorijumu.“ Vasil Hadžimanov

Nakon 17 godina rada i 5 studijskih albuma, Vasil Hadžimanov Band se odlučio da svoj šesti album snimi uživo, uz prisustvo veoma specijalnog gosta, Vasilovog starog prijatelja, renomiranog saksofoniste i kompozitora David Binney-a. Sva izdanja i muzika VHBand-a su u Srbiji proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

David Binney je Američki alt saksofonista i kompozitor, sa izdatih 13 autorskih albuma, veoma cenjen i priznat, kako od strane kolega i kritičara tako i od publike koja je imala priliku da ga čuje na brojnim festivalima i koncertima širom sveta.

Nastupajući, od jazz klubova u New York-u, do jazz festivala po celom svetu, David je delio scenu sa nekim od najvećih muzičkih imena današnjice kao što su Aretha Franklin u Carnegie Hall-u, do John Zorn, Bill Frisell, Medeski Martin i Wood, Brian Blade, Jim Hall, Gil Evans Orchestra, Norah Jones, Chris Potter, Uri Caine i drugima.

Nakon 17 godina od kada se Vasil vratio u Srbiju iz Amerike, ovo je prvi put da se Vasil i David ponovo sreću koristeći priliku da ponovo zasviraju zajedno. Nastalo kao poznanstvo tokom studentskih dana, prijateljstvo između Vasila i David-a rezultiralo je velikim brojem nastupa i zajedničkih snimanja tokom Vasilovog boravka u Americi.

Upravo iz zajedničke muzičke prošlosti se i rodila ideja da se realizuje ovaj interesantan projekat. Ovo je takođe prvi put da jedan istaknuti predstavnik Američke moderne jazz scene saradjuje sa srpskom grupom muzičara.

david binneyVasil Hadžimanov Band