Mobilna aplikacija za borbu protiv krivolova

Kako bi pomogli vlastima svetskih zemalja u suzbijanju ilegalne trgovine proizvodima načinjenim od ugroženih vrsta životinja, IT stručnjaci su razvili posebnu aplikaciju koja pomaže blagovremeno otkrivanje ove vrste zločina.

Koristeći se najmoćnijim sredstvima koja su svima dostupna - internetom i mobilnim aplikacijama - državni zakoni, vojska i carinici dobili su veliku pomoć u zaštiti životinja. Carinici sada mogu da brzo i lako otkriju da li su proizvodi sa kojima imaju posla ilegalni ili ne, ali i da spreče trgovinu živim ugroženim životinjama.

Prema studiji objavljenoj u časopisu "Biological Conservation", precizna identifikacija spornih proizvoda životinjskog porekla na carinama je od kritičnog značaja za otkrivanje i sankcionisanje ove vrste zločina.

- Carinici najčešće imaju svega nekoliko minuta da odluče da li da neki prtljag propuste ili ne. Nove aplikacije omogućuju im da brzo i lako utvrde o kakvom je proizvodu reč, da provere njegovu biološku pozadinu i da reaguju u skladu sa zakonom. Samim tim, aplikacija će pomoći u spasavanju velikog dela ugroženih životinjskih populacija - kaže autor studije Hajdi Kretser.

Aplikaciju "Wildlife Guardian" prva počela da koristi Kina, 2011. godine, kao jedna od zemalja sa najvećom stopom prometa proizvoda ovakvog porekla.

Aplikacija pokriva 475 najugroženijih životinjskih vrsta, a pomoću nje je lako identifikovati različite delove tela, kao što je slonova kost, rog nosoroga ili kandže velikih divljih mačaka.

Ovo je brz i pouzdan metod identifikacije, koji sprečavanjem pojedinačnih isporuka zabranjenih "trofeja" doprinosi opštoj zaštiti onih životinja za koje strepimo da će uskoro sasvim nestati sa naše planete.

Izvor: Ekokutak

aplikacijakrivolovspre?avanje