GOLA I LEPA: Scena koja je obišla svet davne 1968. godine!

Drugi po redu dugometražni film Dušana Makavejeva ''Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT'' iz 1967. uzburkao je tadašnju javnost zbog scena sa golišavom glavnom glumicom ovog modernog filma Evom Ras koja tumači lik telefonistkinje Izabele.

MINI INTERVJU SA EVOM RAS

Ko su danas prinčevi na belom konju?
Svi neoženjeni mladići, ali zbog svetske ekonomske krize ne mogu da kupe konje. Zato oni postariji, debeli i odrtaveli imaju bele konje, iako nisu prinčevi, ali debelo moraju da plaćaju princezama za razliku u godinama.
S kim biste se menjali na jedan dan?
Sa samom sobom! Volela bih da još jedan dan u životu budem ponovo sa mojima i da ih se nagledam. Dok su živeli, mislila sam da će uvek biti kraj mene i zamlaćivala sam se glupostima.
Jeste li nekada zbog ljubavi činili gluposti?
Ima li veće gluposti nego da se devojka uda u subotu za čoveka koga je upoznala u utorak iste nedelje?! Taj čovek bio je Radomir Stević Ras i ta ljubav ne umire, ona u mojoj duši traje iako je on napustio ovaj svet.
Šta vam najčešće govore starija gospoda kada vas sretnu na ulici?
Da sam lepa, kažu: Divno izgledate, a to u Srbiji znači da sam se ugojila kao prase i ni na šta ne ličim.
Žalite li što niste izvršili neku plastičnu operaciju?
Kao mlada imala sam savršenu lepotu pa nije bilo potrebe za plastičnim operacijama, a sada u starosti toliko toga bi trebalo izoperisati da bi doktori pocrkali od posla, a rezultat bi ostao isti. Baba je baba i ne može da bude lepa! Ko je video lepu babu i mirno dete?!

Glavnu mušku ulogu odigrao je Slobodan Aligrudić koji glumi sanitarnog inspektora Ahmeda.

Kroz film su upečatljivo oslikani i gradski pejzaži tadašnjeg Beograda, te je ovo ostvarenje i istinski dokument pravog urbanog života toga doba jer slika prizore gradske gužve i ističe ih u prvi plan.

Slika nage Eve Ras sa crnim mačorom 1968. obišla je svet i naša glumica je tada bila istinska zvezda. ''Njujork tajms'' je svojevremeno povodom ovog filma objavio da je ona simbol jedinstvene lepote savremene evropske žene. Branko Ćopić je tada smislio parolu: ''Ko ne voli Evu Ras, ujeo ga besan pas.''

Eva je bila prva naša glumica koja se skinula gola na filmu. Zanimljivo je svedočenje same glumice da je Makavejevu mnogo teže pala scena u kojoj ona leži golišava i na njoj mačor jer je reditelj morao da puzi pod krevetom i mami mačora kako bi se našao tamo gde treba. Mačor je namerno postavljen na određenim delovima Evinog tela kako bi film zaobišla cenzura.

Zbog toga što je već imao negativna iskustva sa svojim predhodnim filmovima, Makavejev je unapred morao da stvara kompromise kako ne bi došlo do zabrane. Ipak, i pored toga, reditelj je i sa ovim ostvarenjem imao problema.

U Nemačkoj su isekli neke delove filma, a i u Engleskoj je iskasapljen i praktično pretvoren u srednjemetražni ali je ipak kasnije prikazan u integralnoj verziji, dok je u tadašnjoj Jugoslaviji proživeo regularno svoj život u bioskopima.

''Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT'' je bio, tada kada je snimljen, u trendu sa modernim ostvarenjima nastalim u to vreme u inostranstvu.

Film dakle govori o suprotnostima. On spaja kontraste iz života dvoje ljudi koji slikaju čitave generacije koja će se pojaviti posle njih. On govori o ljubavi i mržnji, o dobru i zlu, o lepom i ružnom, o samoljubivosti i samouništavanju, o humanosti i zločinu, o nežnosti i grubosti, o davanju i uništavanju... Izabela je doživela ljubav ali i tragediju.

Izvor: hellycherry/story/nadlanu

dobra stara vremenadušan makavejeveva rasgola glumica
Comments(0)
Add Comment