Rat i mir na filharmonijski način

U “Ratu i miru” biće izvedena najznačajnija dela koja su komponovana tokom, ili neposredno pred Prvi svetski rat, kao i ostvarenja koja su programski vezana za ratne teme. Na koncertnim programima će se naći vojnički marševi, teme iz Drugog svetskog rata, ali i dela inspirisana bitkama iz različitih istorijskih epoha.

“Važno je obeležavati ovakve jubileje jer nas podučavaju o istoriji, o prošlim vremenima koja treba da služe kao opomena da se više ne ponove. Sva dela koja su na repertoaru povezana su sa ratnim dešavanjima, predstavljaju različite dokumente dvadesetog veka i uče nas da kreativnost nikada ne umire”, izjavio je austrijski dirigent Ralf Vajkert, koji po drugi put nastupa sa orkestrom Filharmonije.

Svitu “Kuprenov grob”, Moris Ravel je komponovao u godinama koje je obeležio Prvi svetski rat. Svaki od šest stavova posvećen je sećanju na autorove prijatelje koji su poginuli boreći se u ratu. U danima Oktobarske revolucije nastao je Prvi violinski koncert, Sergeja Prokofjeva, dok je Koncert za orkestar Bele Bartoka napisan krajem 1943. godine, čija je premijera bila godinu dana kasnije u Karnegi holu, u dvorani u kojoj je Beogradska filahrmonija nastupila po prvi put pre dva meseca.

Naredni koncert iz ciklusa “Rat i mir” je već sledećeg petka, 19. decembra, pod upravom Danijela Rajskina, čestog gosta Belogradske filharmonije.