Šta to u KINI prave, a za šta bi u SRBIJI mnogi rekli da je BUDALAŠTINA?

Kineska kompanija WinSun, specijalizovana za gradnju kuća pomoću 3D tehnologije, "odštampala" je svoju prvu višespratnicu.

Nakon što su prošle godine uz pomoć ove tehnologije podigli deset porodičnih kuća, u WinSun-u su odlučili da odu korak dalje, bolje reći u visinu.

Reč je o petospratnici u Industrijskom parku Sudžu, ukupne stambene površine 1.100 kvadratnih metara, koja je sagradjena u skladu da najstrožim gradjevinskim, ali i ekološkim standardima.

U izgradnji ove 3D zgrade korišćen je štampač dug 40 metara, visok 10 metara i širok 6,6 metara, kadar da proizvede delove konstrukcije koje radnici potom sastavljaju.

Ovaj inovativni proces donosi značajne uštedu, posebno u vremenu gradnje koji se smanjuje od 50 do 70 odsto. Značajna ušteda postiže se i kada su u pitanju troškovi rada i materijala - zgrada je, naime, koštala svega 161.000 dolara.

Prednost ovakve gradnje je i mogućnost upotrebe recikliranih materijala, što je čini ekološkom.

Kompanija WinSun je prvi put skrenula pažnju na sebe u aprilu 2014. kada je za samo 24 sata u Šangaju podigla deset 3D kuća.

Svaki od ovih objekata, površine 200 kvadratnih metara, koštao je 3.900 dolara.
U WinSun-u kažu da je ovo tek početak. Kompanija planira da gradi širom sveta i da 3D tehnologiju koristiti za još značajnije objekte poput mostova, nadvožnjaka i oblakodera.

Pogledajte ovu kompaniju koja "štampa" kuće!

Izvor: blic

kinaštampazanimljivostizgrade