Da li je SO zaista TOLIKO OPASNA?

U pitanju nije samo loša reputacija. Sudeći po studiji iz 2010. godine, smanjivanje unosa soli moglo bi da spasi isto života kao i prestanak pušenja.

Ideja je da previše soli povećava krvni pritisak, a samim tim i opasnost od srčanog udara.

Međutim, može vam se učiniti čudnim, ali trenuto postoji žestoka debata među naučnicima o tome da li je so zaista toliko loša.

Čini se da „optužnica“ nije toliko čvrsta kao što pojedine osobe žele da verujemo. Primera radi, pojedine studije pokazuju da povećani unos soli rezultuje manjim rizikom od prerane smrti uzrokovane kardiovaskularnim problemima, dok nam druge govore da će nas premalo soli ubiti baš kao i previše.

Ipak, neki naučnici će čak reći da, barem kada je visok krvni pritisak u pitanju, unos soli uopšte ne pravi nikakvu razliku.

A tu su i probloemi sa određenim studijama – ljudi koji u ishrani koriste malo soli možda to čine zato što su već bolesni, stvarajući utisak da je mali unos soli izazvao bolest, a možda unose malo baš zbog tih zdravstvenih problema.

Bez obzira na brojne studije, nauka u ovom slučaju nema dovoljno konkretnih dokaza koji bi ukazali na to da je jedna strana u pravu, a druga nije, ali većina se slaže da je veliki deo problema i procesuirana hrana koja sadrži neverovatno velike količine soli.

Ukoliko pravite hranu kod kuće, slobodno možete jelo posuti solju – ipak je ona važan nutrijent koji je ključan za brojne procese koje su u vezi sa krvlju, nervima pa čak i pokretom

Nadlanu / izvor: 24sata

opasnostsozdravlje