DRAMA U KOPENHAGENU Napad na skupu o proroku Muhamedu, jedna osoba mrtva, dvoje ranjenih

Skup je održan u organizaciji kontroverznog švedskog umetnika Larsa Vilksa, koji je dobio brojne pretnje zbog karikature na kojoj je prorok Muhamed prikazan kao pas 2007. godine, javio je danski kanal TV2. Dvojica napadača, kako se dodaje, su u bekstvu.
Prema vestima kanala TV2 na prozorima kafea Krudtenden izbrojano je oko 30 rupa od metaka, a najmanje dvoje ljudi je iz njega izneto na nosilima, od kojih jedan uniformisani policajac.

Prema saopštenju jedne od organizatorki skupa, Vilks je bio prisutan u lokalu, ali nije povređen. Kada je u Danskoj, ovaj umetnik inače dobija policijsku zaštitu.

Pomenuti kafe u severnom Kopenhagenu, poznat po džez koncertima koji se u njemu održavaju, bio je ovog puta domaćim diskusije pod nazivom "Umetnost, blasfemija i sloboda izražavanja".

Jedan od učesnika diskusije Nils Ivar Larsen je za TV2 izjavio kako je video dvoje ranjenih ljudi. Kako prenosi Raša tudej, diskusiji je prisustvovao i ambasador Francuske u Danskoj, koji se oglasio na Tviteru porukom: "Još uvek sam živ".

Izvor: Blic

kopenhagenprorok Muhamedpucnjava