Kako je “Snajperista” postao najveći Oskar gubitnik

Bio je nominovan u čak šest najprestižnijih kategorija, među kojima su nominacije za najbolji scenario, najbolji film i najbolju mušku ulogu (Bredli Kuper), a nagrađen je samo za najbolju motažu zvuka. Pretpostavljalo se da će članovi akademije, kako su to činili nebrojno puta do sada, svoj glas darivati patriotskom ostvarenju, a kada se tome doda da ga kao reditelj potpisuje holivudski veteran i omiljena ličnost konzervativne i republikanske Amerike, Klint Istvud, onda je neuspeh “Snajperiste” ravan senzaciji.

Film je baziran na istinitoj priči i prikazuje život američkog marinca Krisa Kajla, koji je poznat kao najprecizniji vojnik na obaraču. Njegova preciznost i snalažljivost spasila je brojne živote civila i saboraca.

Sa druge strane, umetnički film Alehabdra Gonzalesa Injaritua “Čovek ptica” može se okarakterisati kao najveći dobitnik 87. dodele nagrade Američke filmske akademije, koja je rano jutros po centralnoevropskom vremenu održana u Dolbi teatru u Los Anđelesu. Proglašen je za najbolji film, a Iraritu za najboljeg reditelja. Veče je završio sa još dva Oskara, u kategoriji najbolji scenario i fotografija.

U glumačkim kategorijama Edi Redmejn nagrađen je za glavnu ulogu u filmu "Teorija svega" dok je Oskar za mušku epizodnu ulogu pripao Dž.K. Simonsu za ulogu profesora muzike u "Ritmu ludila".Džulijen Mur dobila je Oskara za ulogu perofesorke koja pati od Alchajmera u ostvarenju "I dalje Alis" a Patriša Arket je nagrađenau kategoriji najbolje sporedne uloge u filmu "Odrastanje".

Za najbolji strani film proglašeno je poljsko ostvarenje "Ida" a za najbolji animirani "Grad heroja".

Najbolji dokumentarni film je "CitizenFour" dok je Oskara za muziku dobio Aleksandre Despla za "Grand Budapest Hotel". Najbolja numera je "Glory" iz filma "Selma".

Nadlanu

snajperista