SVEŽE I ZELENO: Tajne prolećnog mršavljenja

1. Vegetarijanski doručak

Sokovi i šejkovi od svežeg voća idealan su prolećni doručak. Sve vrste žitarica, suvog voća i semenki takođe su dobrodošle. Ne zaboravite da ih umesto šećerom zasladite medom, a umesto običnog možete koristiti sojino mleko.

2. Istražite različite vrste voća i povrća

Sledeći put kada odete u supermarket potražite nove vrste voća i povrća koje do sada niste isprobali, ili nemate naviku da ih često jedete. Ne samo što ćete otkriti nove ukuse, već ćete svom telu obezbediti različite hranljive materije koje su mu potrebne. Možete se poigrati receptima i pripremati ih na način koji prija vašem organizmu.

3. Napravite zalihe sezonskih namirnica

Sezonsko voće i povrće igra veliku ulogu u vašem zdravlju. Povrće poput graška, spanaća, luka i bundeve mogu se kupiti u većoj količini i čuvati za celu nedelju. Od voća se preporučuju jagode, kajsije, višnje, kao i ostalo crveno voće.

4. Sirovo voće i povrće

Ubacite barem jedno sirovo povrće ili voće u glavni obrok ili užinu svakog dana. Jesti sirove namirnice samostalno možda nije baš najukusnija opcija, ali kao dodatak glavnom obroku može biti vrlo interesanta opcija.

5. Lagana hrana

Bolje je pojesti lagan vegetarijanski obrok umesto mesa i obrađene hrane. Dodajte barenu šargarepu, brokoli, karfiol, krastavac i paradajz. Oni će vam više prijati od teške hrane, poput mesa, koju u proleće ne možemo lako svariti kao tokom zime. Pripremite sveže i zdrave umake po svom izboru umesto kupovnih soseva. Umesto običnog belog hleba, odlučite se za onaj koji je 100% napravljen od pšeničnih zrna.

Priredila: J.K.

mršavljenjevo?ezdrava ishrana