Alex Webster - Cannibal Corpse

Zdravo Alex ! Šta ima, pretpostavljam da ste počeli sa probama za turneju?!
Alex Webster: Zdravo Branko, spremamo se za turneju "Sounds Of The Underground". Za sada ide sve po planu.

Okej, sa malim zakašnjenjem ćemo prodiskutovati o albumu “Kill”. Reci mi svoje mišljenje o njemu, sada kada se prašina slegla, i opiši ga u najkraćim crtama.
A: Pa, svi smo osetili da je to zasigurno najagresivnije ostvarenje koje smo uradili u proteklih par godina. U najkraćim crtama, mislim da je krajnji ishod, tj. album pun “nasilja i besa”. To bi bilo u kratkim crtama.

Kada sam dobio promo CD, prvo što sam primetio jeste mala promena u Corpsegrinderovom vokalu. Mislim da je malo “dublje” otpevao, ako se ne varam!?
A: Stvarno ne znam da li ima ikakve promene na tom promo CD-u koji si dobio. Mislim da je otpevao onako kako mu prirodno leži, da je bilo dublje, to bi bila tragedija za sve nas (haha).

Da li ste posetili "Morrisound", ili ste snimali u nekom drugom studiju? Ne zaboravi da kažeš našim čitaocima kako je proteklo snimanje!
A: Snimali smo u St. Petersburgu na Floridi u "Mana Studiju" kod Erika Rutana (Eric) (svima nama poznat kao gitarista grupa "Ripping Corpse", "Morbid Angel", sada je u "Hate Eternalu prim.ur.). Sezona snimanja je trajala od oktobra do decembra 2005. Bilo je teško, moram priznati, ali mislim da se na kraju trud isplatio. Stvarno smo prazadovoljni šta je Erik uradio za nas.

Reci nam, sa tvoje tačke gledišta, razliku (progres, promene) na novom albumu, u poređenju sa starim.
A: Pa, mislim da je glavna promena to što se više ne oseća Jack Owenovo prisustvo kada se radi o komponovanju. Jack je uvek preferirao “straightforward’ način komponovanja, dok Pate i ja preferiramo mnogo više ”obscure” i tehnički orijentisano komponovanje. Na “Killu” ćeš čuti, ja mislim, nas kao pravi bend, kao jednu celinu, i svi smo razmišljali na isti način, kao umetnici, što je zapravo jedna velika promena.

Ko je bio zadužen za tekstove na novom albumu!?
A: Ja sam napisao tekstove za sedam kompozicija, Paul je za četiri, Rob za jednu.

Kad smo već kod Roba Bereta, on se vratio u bend, a rekao si da je napisao jednu pesmu, o kojoj pesmi je reč?
A: Da, Rob se vratio posle par godina, napisao je tekst za pesmu "Barbaric Bludgeonings" i stvarno je odlična.

Reci mi šta planirate povodom promocije novog albuma. Pretpostvaljam masivne turneje…?
A: Da, bićemo na turneji tokom cele 2006./2007. U februaru ili martu, ako sve bude po planu, posetićemo Istočnu Evropu. Takođe, imamo zakazane turneje za Severnu Ameriku i neke planove za turneju po Australiji.

Kada sam video omot za novi album, nisam znao da li je to finalna verzija. Bilo mi je malo čudno, nije bilo razapetih žena, (hahaha). Reci mi ko je radio omot?
A: Vincent Locke (moglo se i pretpostaviti prim.ur.) je uradio unutrašnji dizajn omota, a Brian Ames je uradio dizajn samog omota.

Kad smo već kod omota, vaši su cenzurisani u par zemalja, srećom kod nas nema te vrste cenzure. Mislim da u našoj zemlji ništa ne može da se banuje...
A: Drago mi je da čujem da u vašoj zemlji nema takvih problema oko cenzure. Mesto gde smo imali najviše problema je sigurno Nemačka, ali i tamo se u poslednje vreme menjaju stvari ;).

Osim toga što ste jedan od najcenzurisanijih bendova i dalje imate neprikosnovenu podršku fanova. Mislim da je to zbog toga što imate fantastičan stav i pristup prema njima (dokaz je koncert u Beogradu). Više od 15 godina ste na sceni, a i dalje nema onog “rock star” attituda.
A: Hvala ti puno na ovim rečima, ovo je stvarno veliki kompliment za nas. Pokušavamo da nikako ne zaboravimo jednu činjenicu, a ona je da smo mi jedni “srećkovići” što imamo ovakav uspeh u muzici. Postoji gomila bendova koji su možda istog kvaliteta kao mi, ili možda čak i bolji od nas, ali nažalost nisu imali tu sreću da se probiju. Svesni smo toga da naš uspeh dolazi zbog fanova, tako da se trudimo da budemo što opušteniji prema njima kada se upoznajemo. Bez fanova smo ništa, i zato želimo da im se zahvalimo na svakoj ukazanoj prilici.

S obzirom na to da se vaša inspiracija može opisati u najkraćim crtama kao “stripped , raped & strangled”, da li ste želeli da pokažete “revolt”, iii da kažete ljudima da se stvari o kojima govore vaši tekstovi jednostavno dešavaju u realnom svetu i vremenu?
A: U suštini i nemamo neku poruku iza naših tekstova i muzike. Samo želimo da se zabavljamo i da zabavljamo ljude onim što radimo. Da bi to uspevalo u death metal muzici, tekstovi moraju biti mračni i nasilni. Naravno, istina je da su se neke stvari o kojima smo pisali desile, ili su bile srodne sa onim što se dešavalo u svetu, ali su tekstovi i dalje samo fikcija.

Takođe si veliki fan horror/splatter old-school filmova. Da li si ikada došao na ideju da uradiš tako nešto? Koliko su ti zapravo pomogli da nađeš inspiraciju? Pretpostavljam mnogo…
A: Haha, da, filmovi Daria Argenta, Lucia Fulcija, Romera su nas baš inspirisali. Iako nikada nismo kopirali ili prepisivali bilo šta iz njihovih filmova. Voleli bismo da učestvujemo u nekom gore/splatter projektu, ali do sada nismo imali prilike da uradimo ili učestvujemo u tako nečemu.

Ali ste učestvovali u Ace Venturi. Neizbežno pitanje koje vam je postavljeno milion puta, ‘ajmo milion i prvi. Ali, ja ću pitati nešto drugo, verzija u filmu kada vi nastupate nije bila na bioskopskim verzijama filma? Editovana je samo za TV.
A: Pretpostavljam da je samo TV verzija bila, nismo bili u kontaktu sa režiserom filma od kada je snimljen, tako da nismo znali zašto je editovana verzija za TV i za bioskop.

A da li ste provalili da u filmu Rock School, u jednoj sceni ima nalepnice Cannibal Corpse?
A: Hehe, videli smo to, i baš smo srećni zbog toga, film je takođe jako smešan .

Okej, idemo dalje. S obzirom na to da dolazite sa Floride, recite mi kakva je fora uopšte sa Floridom?! Odakle toliko dobrih bendova tamo? Da li se viđate sa ostalim bendovima i da li se privatno družite uopšte?
A: U stvari smo našu karijeru počeli u Bafalu, NY, ali smo se preselili na Floridu, nakon “The Bleeding” izdanja. Mislim da je to samo puka sreća zašto toliko talentovanih bendova ima sa Floride. Možda je još jedan faktor taj što je sa početka scene na Floridi bio najbolji death metal studio, tako da su bendovi imali lak pristup ovom odličnom studiju. Izdavači su takođe tražili bendove iz tog regiona, nakon naglog uspeha Morbid Angel i Death. Tako da je bilo lakše bendu da dobije ugovor ako je sa Floride. Sve u svemu, često viđamo ostale bendove i članove bendova na koncertima u našem gradu Tempi. Takođe smo prijatelji sa većinom bendova.

Lepo je to čuti. Takođe ste pomogli mnogim manjim bendovima da se pored vas probiju i da ih fanovi čuju. Recimo Sinister ste doveli na američku tuneju da nastupe sa vama i ima još mnogo takvih primera. Danas su stvari drugačije, veći bendovi ne vode manje sa sobom, ili ako hoće da krenu moraju da plate, a ja mislim da je to bezveze.
A: Pa, mi volimo da imamo bendove na turnejama sa nama koje zapravo volimo i slušamo privatno. Mnogo nam je drago da smo pomogli manjim death metal bendovima da budu zapaženi na sceni. Skoro smo završili evropsku turneju sa Aeon i Prostitute Disfigurment jer bendovi stvarno razvaljuju. U suštini, volimo turneje sa “killer” death metal bendovima.

Da li ste u kontaktu sa Džekom Ovenom (Jack Owen) možda?
A: Da, skoro smo bili sa njim oko Tempe, on je i dalje naš prijatelj.

A kada je napustio "kanibale" izgovor mu je bio da je umoran od turneja, snimanja, itd. Nakon toga je prešao u "Deicide". Ne želim da provociram, samo pitam. Takođe, šta misliš o onome što se dešava između Bentona i braće Hofffman?
A: Stvarno ne želim da komentarišem posao drugih bendova. Nadam se da je Džek srećniji u "Deicide" nego što je bio kada je svirao sa nama.

Kada je Kris (Chris) napustio bend, da li je bilo teško naći zamenu za njega? Da li i dalje pišete jedni drugima poruke i prozivate se u bekstejdžovima?
A: Imali smo Džordža (George) u planu još pre nego sto smo izbacili Krisa tako da nije bio problem naći zamenu. Nismo skoro pisali poruke, ali mi svi volimo dobru zajebanciju, tako da se nikad ne zna (haha).

Haha, jeste likovi... Takođe ste odlični prijatelji sa moćnim Immolation! Kada možemo da očekujemo neku zajedničku turneju ponovo?
A: Nismo bili na turneji od 1997, tako da mislim da moramo ponovo da krenemo na jednu! Kada god oni budu spremni i mi smo !

Imali ste par problema sa Corpsegrinderom kada su koncerti u pitanju. Mislim, teško se razboleo pre jednog koncerta i nije mogao da nastupi, vi ste ga opet odsvirali, doduše instrumentalno. Čudno u jednu ruku, a opet sa druge strane niste razočarali fanove otkazivanjem koncerta, mnogi bi to uradili. To je još jedna stvar koju mnogo cenim kod vas.
A: Da, Džordž je bio mnogo bolestan i nije mogao da peva, to je bilo u Pitsburgu, tako da smo odsvirali instrumentalan set. Mislim da je to bolje nego da se otkaže koncert. Fanovi su izgleda uživali, i pored toga što im je Corpsegrinder nedostajao. Stvarno mrzimo otkazivanje koncerata i spremni smo da učinimo bilo šta, samo da se ne otkaže.

Na tom koncertu je jednu pesmu otpevao Mauricio iz "Kataklysm", ako se ne varam?
A: Da, retko ko to zna. Ne znam gde si iskopao tu informaciju, ali sve u svemu Mauricio je otpevao ‘Stripped, Raped and Strangled’. Mnogo smo mu zahvalni na tome, pomogao nam je da koncert bude još zanimljiviji.

Hehehe, uvek ima zanimljivih stvari na turnejama, neke su dobre, a ima i onih loših. Jedne godine je trebalo da nastupite na čuvenom Milvoki festivalu, ali ste se zaglavili u nedođiji. Reci nam nešto o tome.
A: Kada smo propustili taj festival, osim što smo jako želeli da nastupimo, napravili smo sranje i našim prijateljima sa kojima smo išli na turneju Angel Corpse. Naime, Tony njihov bubnjar, je bio naš tehničar za bubnjeve. On je putovao sa nama, kada smo se zaglavili u toj nedođiji, dok su ga drugari iz Angel Corpse čekali da izađu na binu. Kada se dese takvi kvarovi to je nešto najgore što vas može zadesiti kada ste na turneji.

Da, a kada ste svirali pre dve godine u Beogradu, vaš koncert u Ukrajini je bio zabranjen. Mnogi se i dan danas pitaju šta se dogodilo.
A: Duga priča. Skratiću je maksimalno. Naš nastup je banovan u Belorusiji, ne u Ukrajini, graničari na granici sa Ukrajinom nisu hteli da nas puste u Belorusiju nakon nastupa. Zatim smo bili u opasnosti da propustimo i koncert u Beogradu, nakon 26 sati putovanja i obilaženja, stigli smo u Beograd i nastupili oko 1h izjutra i odsvirali koncert. Stvarno, ono što se izdešavalo na granici sa Belorusijom/Ukrajinom je bilo bezveze. Propustili smo dva koncerta zbog jebene birokratije i ostalih sranja.

Na tom koncertu je trebalo da nastupi i Spawn Of Possession. Koje je tvoje mišljenje o njima? Mislim da je “Cabinet” pomerio granice death metala.
A: Spawn Of Possession je još jedan u nizu bendova koje smo poveli na turneju jer stvarno volimo njihovu muziku. Slažem se sa tobom da su pomerili granice death metala , stvarno su neverovatno talentovani, i smatram da će odigrati veoma važnu ulogu u razvoju death metala kroz predstojeći period.

A što se tiče Beograda, kada možemo ponovo da vas vidimo?
A: Nadam se u februaru 2007, ali nisam siguran. Nadam se da će biti sve okej.

Haj’mo malo o tvojim uzorima i o tvom sviranju. Ako mogu da primetim, mislim da je Stevio Digiorgio odigrao presudnu ulogu što se tiče uticaja. Takođe, mislim da je i Roger Petterson bio uticaj. Šta imaš da kažeš na sve to?
A: Steve je moja najveća inspiracija. Takođe volim Rogerov način sviranja. Osim death metala glavnu inspiraciju sam crpeo iz Cliffa Burtona i Steveija Harrisa.

Stvarno uživam kada čujem na albumu bas deonice. Npr. kada slušam “Piece of Time” ili “Swallowed in Black”. Mnogi bendovi ne vode računa o zvuku bas gitare.
A: Pa, da. “Peace Of Time” je legendaran bas album, kao i svi Sadus albumi. Takođe mi se sviđa Stivovo sviranje na albumu "Autopsy Severed Survival”.

Kada si počeo da sviraš bas i kada si krenuo sa “ekstremnim” sviranjem?
A: Počeo sam 1984, koliko me pamćenje služi. Krenuo sam sa standardnim heavy metalom, zatim sam 1987. krenuo sa thrashom, onda smo Jack i ja napravili bend Beyond Death. To ti je bila mikstura death metala, ala Bloodfest, Sodom, i crossovera, S.O.D. ili Cryptic Slaughter.

Normalno je za svakog ozbiljnog basistu da ima svoju kolekciju bas gitara, koliko ih ti imaš i koji modeli su ti najomiljeniji?
A: Okej, evo spiska: 3 Modulus Q5 basses, 2 Spector Euro 5 basses, 2 Fender P-Basses, 2 Ibanez Soundgears (oba su sa četiri žice, jedan je fretted, jedan je fretless), jedan Ibanez SB900 4string, a Modulus Sonic Hammer 4 string, i nekoliko “crappy” no-name basova koje sam imao kada sam počinjao sa sviranjem. "Modules" i "spectators" su moji omiljeni.

Kada već govorimo o opremi, koliko je ona u stvari bitna za vaš bend? Šta mogu da rade bendovi tipa iz moje zemlje koji jednostavno nemaju para da priušte sebi dobru opremu? Imaš li ikakav savet?
A: Pa, prvo - vaše muzičko umeće je najbitnije, ali dobra oprema naravno može da odigra veliku ulogu. Danas, dobri instrumenti se prave po niskim cenama, ja preporučujem svakom muzičaru koga sprečava nedostatak novca da proveri sve šopove i da vidi ima li ičega zanimljivog. Dešava se da nađete jako dobre instrumente za male pare, samo treba da se traži i da se bude uporan.

A, kada pravite kompozicije, kako taj deo ide? Da li si ikada imao nekih problema? Recimo da odsviraš neku dobru melodiju i da posle ne možeš da je ponoviš?
A: Pa, ja se trudim da odsviram i zapišem sve što imam na umu, tako da mi se ne dešava da nešto zaboravim. Komponovanje je moj najomiljeniji deo kada je reč o bendu, tako da mi nije problem.

Negde sam čuo da planiraš i da izdaš knjigu sa svojim bas notama i tablaturama, šta se dešava sa tim?
A: Knjiga je 90% gotova, samo da nađem izdavača. Biće to zanimljivo.

Da li si ikada pomislio ili imao želju da sviraš neki drugi instrument?
A: Želeo sam da sviram gitaru kao klinac, ali kada je sve postalo ozbiljno što se tiče muzike, bas je bio jedino što sam želeo da sviram. Takođe volim da sviram bubnjeve, ali nemam pojma.

Sada ide moje omiljeno… Kada ste krenuli bilo je aktivno “tape trading”, danas vlada Internet. Kakvo je tvoje mišljenje o svemu?
A: Mislim da je “tape trading” imao neku magiju u sebi. Sve je, naravno, nestalo pojavom Interneta, ali je Net za fanove napravio mnogo lakše stvari. Tipa - danas možeš čuti bend, time pre što nađeš njihovu veb-stranicu, pre si morao da čekaš nedelju-dve-tri da dobiješ demo na kućnu adresu. Informacije je mnogo lakše dobiti danas zahvaljujući Internetu, što mislim da je dobra stvar.

A kakvo je tvoje mišljenje o death metalu danas i o sceni? Ima mnogo re-unite bendova, što mi ne smeta, ali mnogi fanovi pljuju na sve to.
A: Mislim da je okej što su se bendovi oformili i vratili opet na scenu, najbolje bi bilo da se nisu ni raspadali (hahha).

Kada smo kod death metala, ja i dalje stojim iza toga da je i dan danas jedino on ostao pravi i underground. Black metal bendovi misle da su UG ako nose corspe paint, izgledaju opasno na bini, itd. (sem par bendova naravno). Najvažnije im je kako izgledaju na bini, muzika i nije bitna…
A: Death metal je i dalje underground, čak i za najveće bendove Morbid Angel i za nas, u poređenju sa bendovima Mudvayne, itd. Takođe si u pravu za black metal scenu, ali ja ne obraćam mnogo pažnju na black metal scenu, sem toga ima par odličnih bendova.

Američka ili evropska scena?
A: Za nas je zanimljivo i u Evropi i u Americi. Obe scene imaju dobre i obećavajuće bendove, što je super. Definitivno volimo da sviramo u zemljama gde nismo svirali pre i u što različitijim zemljama. Volim da putujem, i još da imam mogućnosti da sviram death metal, to je kao ostvarnje svih snova!

Da li i dalje imate problema sa američkom vladom, da li ste poslali neke čestitke za Novogodišnje i Božićne praznike bivšim predsednicima Bob Dolu i Libermanu?
A: Trenutno nemamo problema sa vladom, ali sam siguran da ako neko treba da digne prašinu za sledeće izbore, mogu da počnu sa cenzurama. U tom slučaju, siguran sam da ćemo biti meta. Zaboravili smo da im pošaljemo čestitke, nadamo se da im nismo nedostajali.

Mislim da je našem druženju došao kraj haha. Nadam se da si uživao u ovom “podugačkom” intervjuu! Vidimo se onda u Beogradu da dovršimo započeto haha.
A: Puno ti hvala na ovom intervjuu. Uživao sam iako je ovoliki  hahah. Želimo i da se zahvalimo svim fanovima u Srbiji. Nadamo se da ćemo vas videti ponovo 2007.!


Intervju pripremio Branko Milosavljević

LEGACY PROMOTION-COPYRIGHT.