ZBOG BUS PLUSA U ZATVOR: Šta se dogodi kad stigne neplaćena kazna na kućnu adresu?

Naime, na kućnu adresu stići će vam obaveštenje u kojem vam se novčana kazna zamenjuje zatvorskom.

Redakciji „24 sata” javio se čitalac koji je sa čuđenjem napisao da mu je na adresu gde stanuje došlo ''plavo pismo''.

Uzeo sam pismo od poštara i potpisao sam se jer mi je delovalo ozbiljno, a ispostavilo se da mi je stiglo Rešenje o kazni. Naime, obavestili su me da zbog neplaćene kazne od šest hiljada dinara moram da na šest dana idem u zatvor. U zatvor zbog Bus Plusa? Zar su mene baš čekali državni organi dok kriminaci šetaju slobodno? – pita se gospodin kome je poštar doneo plavu kovertu.

Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda, rekao je da su te kazne iste kao i saobraćajne i da su u pitanju prekršajni nalozi koji dođu na izvršenje.

Vaš čitalac je imao rok od osam dana da plati polovinu kazne čime bi se oslobodio daljih obaveza ili je mogao da po isteku tog perioda plati punu cenu kazne. Takođe, ukoliko je smatrao da nije odgovoran za prekršaj mogao je u roku od osam dana od trenutka uručenja prekršajnog naloga da podnese zahtev za sudsko odlučivanje gde Sud donosi odluku o njegovoj odgovornosti – istakao je Milan Marinović.

U Prekršajni sud Komunalna policija šalje naloge za izvršenje i oni se ne upuštaju u taj prekršaj. To znači da kažnjeni nije platio ni pola, ni celu kaznu, niti je podneo zahtev za sudsko odlučivanje.

Dobije se rešenje o izvršenju da im se novčana kazna zamenjuje kaznom zatvora, odnosno jedan dan zatvora na svakih hiljadu dinara. Većina ljudi nađe način da plati prekršajni nalog, odnosno kaznu. Za Bus Plus konkretno za sada nisam čuo ni za jedan slučaj da je neko zatvršio u zatvoru zbog neplaćene kazne. U Prekršajnom nalogu pisala je pouka o pravima i obavezama. Svi se bune što im se novčana kazna menja u zatvorsku, ali pokazalo se da je to najefikasniji način za naplatu kazni – objasnio je Marinović.

Izvor: 24sata

Otežavajuća okolnost za neplatiše jeste da se ubacuju u Registar neplaćenih kazni i, recimo, ne mogu da registruju kola dok ne izmire obaveze.

bus pluskazne