Država sprema udar na pedofile i silovatelje

VLADA Srbije, na lični zahtev premijera Aleksandra Vučića, iniciraće narednih dana da se promene zakonske odredbe koje se tiču nasilja nad decom i ženama, a kojima bi se drastično pooštrila kaznena politika. Uz to, biće preduzete i mere da se ažurnije vodi registar pedofila, kako bi u svakom trenutku nadležne službe držale na oku one koji su potencijalna opasnost za najmlađe i žene.

Ova inicijativa premijera usledila je posle niza brutalnih zločina, koji su proteklih meseci zaprepastili zemlju, a u kojima je ubijeno desetine ljudi, među kojima je bilo i dece. Kap koja je prelila čašu je zversko ubistvo trogodišnje devojčice Anđeline Stefanović, koju je silovao, a potom i kamenom usmrtio komšija Vladica Rajković.

Ovakvim i sličnim zločincima, poslednje tri godine sudilo se na osnovu tzv. Marijinog zakona, nazvanog po osmogodišnjoj devojčici Mariji Jovanović, koja je brutalno ubijena 26. juna 2010. godine u Ledincima. Njen dželat, Mladen Ogulinac umro je u zatvoru na Marijin rođendan, ne dočekavši suđenje. Maksimalna kazna koju predviđa ovaj zakon je 40 godina zatvora!

Pomenuti zakon predviđa i registar pedofila, ali u njega nije uneto još nijedno ime. U Ministarstvu pravde objašnjavaju da je pomenuti registar bez upisanih podataka zato što još nije doneta nijedna pravosnažna presuda, kada su ovakvi zločini u pitanju! Po ovom zakonu, u registar se upisuju podaci počinilaca koji su delo učinili posle donošenja ovog pravnog akta.

Monstruozni zločini u kojima su žrtve deca sve su brojniji poslednjih godina. Javnost je bila u šoku kada se jula 2005. godine saznalo na strašnu smrt trogodišnje Katarine Janković, koju je silovao i do smrti tukao Mališa Jevtović, partner njene majke Ane Filipović. Njemu je Apelacioni sud potvrdio kaznu od 40 godina robije, dok je njena majka osuđena na 37 godina. Već tada je, međutim, javnost počela da žali što je samo nekoliko godina ranije ukinuta smrtna kazna, koja je zamenjena kaznom zatvora od četiri decenije.

POSLEDNjA SMRTNA KAZNA 1992. POSLEDNjA smrtna kazna u Srbiji izvršena je 14. februara 1992. godine u Okružnom zatvoru u Somboru. Zatvorski vod streljao je Johana Drozdeka (34) zbog silovanja i ubistva šestogodišnje devojčice Ivane Salijević 1987. godine iz vojvođanskog sela Karavukovo. On je devojčicu poznavao i družio se sa njenim roditeljima, koji su ga i materijalno pomagali. Jedne večeri je povezao Ivanu na biciklu. Dete je pronađeno posle nekoliko sati u blizini groblja. Bila je silovana i ubijena udarcima kamenom u glavu.

Najstroža kazna zatražena je i za ubicu Tijane Jurić (15) iz Bajmoka, koju je Dragan Đurić pokušao da siluje, a potom je zadavio jula 2014. godine. Njemu je Apelacioni sud nedavno potvrdio 40 godina zatvora.

- Registar pedofila mora da se redovno osvežava, jer policija vrlo dobro zna ko su pedofili - kaže advokat Ilija Radulović. - Pedofilije ima svuda, u svim društvenim sferama i neophodna je brža i efikasnija reakcija države. Ja sam žestoki poklonik smrtne kazne, posebno kada je reč o ovakvim zverskim ubistvima dece koja su naše najdragocenije društveno dobro. Takve počinioce treba najstrože kažnjavati u najkraćem mogućem roku.

Pre nekoliko meseci najstrožom kaznom od 40 godina kažnjen je i Darko Kostić zbog silovanja i ubistva Ivane Podraščić (14) iz Batajnice. On je devojčicu namamio u napuštenu kuću u Rakovici, gotovo u isto vreme kada je ubijena i Tijana Jurić. Ivanino telo, zakopano pored kuće, pronađeno je posle tri meseca.

Goranu Iliću iz Parcana kod Beograda izrečena je 2002. prva kazna od 40 godina robije, jer je, kako je utvrđeno, silovao i ubio Dušicu Ilić (16). On je preminuo u ćeliji posle nekoliko godina provedenih iza zatvorskih zidina. Njegova porodica je odbila da preuzme telo i da ga sahrani.

pedofilija