Uhapšen Ramuš Haradinaj

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova navodi da svim diplomatskim sredstvima radi na oslobađanju Haradinaja.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo je da se od 15 časova bavi slučajem zadržavanja Haradinaja i da su poternice izdate od Srbije neprihvatljive. Ministarstvo je dodaje da svim diplomatskim sredstvima rade na oslobađanju Haradinaja, a da je putem ambasade u Parizu francuskim vlastima upućena verbalna nota.

Šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova Bašmir Džemaj izjavio je da očekuje da Haradinaj bude što pre pušten na slobodu.

- Njegovo pritvaranje od strane vlasti Francuske na osnovu naloga za hapšenje Srbije u potpunosti je neprihvatljivo. MIP Kosova je preko Ambasade Kosova u Parizu uručilo notu francuskim vlastima, a ministar Enver Hodžaj koristi sve diplomatske puteve da se Haradinaj što pre oslobodi - rekao je Džemaj za KTV.

Vlada Kosova je ocenila da je optužnica Srbije protiv Haradinaja nezakonita, nepravedna i tendenciozna.

- Vlada Kosova i sva njena nadležna ministarstva se prioritetno angažuju za što hitnije razjašnjavanje okolnosti zadržavanja predsednika AZBK Ramuša Haradinaja i prevazilaženje situacije koja je stvorena kao posledica nezakonitih, nepravednih i tendencioznih optužnica Srbije - kaže se u saopštenju Vlade Kosova.

Istovremeno je Ministarstvo pravde saopštilo da se u koordinaciji s Ministarstvom spoljnih poslova, Policijom Kosova i kosovskim ambasadorom u Francuskoj obratilo francuskom Ministarstvu pravde sa zahtevom za hitno oslobadjanje Haradinaja.

- Ministarstvo pravde smatra da su svi nalozi za hapšenje izdati od strane Srbije za državljane Kosova za navodna krivična dela izvršena u Republici Kosovo nezakoniti i neprihvatljivi, te stoga očekujemo hitno oslobadjanje Ramuša Haradinaja - navodi se u saopštenju Ministarstva pravde Kosova.

Albanski mediji javili su da je Haradinaj uhapšen na osnovu međunarodne poternice koju je izdala Srbija i da se nalazi u pritvoru u Francuskoj. Funkcioner Alijanse Avni Arifi potvrdio je za portal Koha da je Haradinaj zaustavljen u Bazelu na francuskoj strani na osnovu poternice Srbije.

- Ovaj čin je nepravedan i neprihvatljiv. Pozivamo francuske vlasti da gospodinu Haradinaju omoguće nastavak njegovog putovanja i zahtevamo od Evropske unije i evropskih država da ne sprečavaju slobodno kretanje na osnovu nezakonitih potrenica Srbije - zatražila je Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova.

Nezavisni poslanik u Skupštini Kosova Iljir Deda rekao je da je hapšenje predsednika Alijanse za budućnost Kosova apsolutno neprihvatljivo.

- Njegovo hapšenje na osnovu naloga za hapšenje Srbije apsolutno je neprihvatljivo. Ne može biti lista za hapšenje na jednoj strani, a na drugoj strani 'dijalog za normalizaciju odnosa'. Dijalog sa Srbijom ne može biti nastavljen u ovom formatu - napisao je Deda na svom Facebook nalogu.

Ramuš Haradinaj je u junu 2015. godine uhapšen u Sloveniji, takođe po interpolovoj poternici Srbije. Posle dva dana vraćen mu je pasoš i dozvoljeno mu je da napusti Sloveniju.

Vlasti u Beogradu podigle su protiv Haradinaja 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila. Haradinaju se za ratne zločine sudilo i pred Haškim tribunalom koji ga je 2012. godine oslobodio po svim tačkama optužnice.

Izvor: Beta

Ramuš Haradinaj