ZA DUG I PRAVILAN RAD: Šest namirnica koje čuvaju srce

Da biste sačuvali ovaj organ koji radi 24 sata stručnjaci savetuju da u jelovnik ubacite nekoliko namirnica, za koje su mnoge naučne studije pokazale da su veoma delotvorne za očuvanje zdravlja ovog organa i krvnih sudova.

Cele žitarice

Ukoliko beli hleb zamenite hlebom napravljenim od zrna celih žitarica možete da smanjiti rizik od dobijanja koronarne bolesti i srčanog udara. Hleb od zrna celih žitarica sadrži četiri puta više vlakna od belog hleba, a ima i veću nutritivnu vrednost.

Orašasti plodovi

Možda imaju veliku masnoću, ali mononezasićene masti iz orašastih plodova unapređuju zdravlje srca. Konzumiranje jedne porcije orašastih plodova kao što su orasi, lešnici, bademi, kikiriki, smanjuje rizik od koronarnih bolesti i nivo lošeg holesterola.

Čokolada

Mnoga istraživanja su pokazala da osobe koje redovno jedu dva reda čokolade koja sadrži 70 odsto kakaa, imaju bolji protok krvi. Polifenoli u tamnoj čokoladi oslobađaju azotne okside koji povećava arterijsku dilataciju, poboljšavaju protok krvi i smanjuju nagomilavanje trombocita, što dovodi do jačanja srca.

Avokado

Ovo tropsko voće bogato je vitaminom B, posebno vitaminom B5 koji reguliše adrenalin. Njegova kremasta tekstura, monozasićene kiseline i proteini koje sadrži, smanjuju povećani apetit i povoljno utiču na rad srca.

Semenke bundeve

Ove semenke bogate su magnezijumom koji oslobađa od stresa i čuva srce i krvne sudove. One takođe sadrže i dosta proteina i zdravih masnoća koje stvaraju osećaju sitosti i pomažu u skidanju suvišnih kilogama.

Zeleni čaj

Zeleni čaj poboljšava funkciju endotelnih ćelija koje kruže krvotokom i koje su zadužene za dobro funkcionisanje krvnih sudova. Loša funkcija endotelnih ćelija dovodi do zadebljanja zidova arterija što izaziva srčana oboljenja, pa se zato preporučuje šolja ovog čaja na dan, kako bi arterije ostale zdrave.

Izvor: Novosti

avokadočokoladaorašasti plodovisrcezeleni čaj