Reggae festival

Uz pomoć i podršku nevladine organizacije EUpulse i Rototom Sunsplash reggae festivala, otvoren je prvi Reggae festival u našoj zemlji 

Pošto živimo u Srbiji, ne zna se ni kakve nas vremenske prilike očekuju, a kamoli u koliko sati će početi koncert. Čekam ispred SKC-a sat i po. Ceo događaj premešten je iz bašte u veliku salu. Na spisku izvođača, među brojnim domaćim i stranim zvezdama, najviše me je zanimalo jedno ime, legendarni Kejplton (Capleton).

Oko deset sati, vrištanje publike me prekida u razmeni mišljenja sa iskusnim poznavaocima jamajkanske kulture. Odvlači mi pažnju i vodi me pravo do bine. Legenda, o kojoj se priča svuda u svetu, pojavljuje se ispred mene. Klifton Džordž Bejli Treći - Kejplton. Sa svojim pratećim bendom "David House Crew", u svoj svojoj slavi i veličini. U tom trenutku ostajem bez daha, srce mi zastaje, ali ipak osećam da sam živ. Življi nego inače. Po ko zna koji put skapiram da, u stvari, i živim za ovakve trenutke. Na licu mi se pojavljuje osmeh, podižem ruku u vis, šire mi se zenice oka.

Prvi utisak nagovestio je vrelu atmosferu i dobro zezanje. Neki su mnogo godina čekali na ovaj događaj. Kejplton je to osetio. Namirisao nas je čim se popeo na binu. Sjajan kontakt sa svojim fanovima ostvario je još tokom prve pesme. U publici sve vreme euforija. Nije bilo prisutnog lica koje nije odreagovalo na zahteve jamajkanca, kako bi atmosfera bila još toplija.

Priče koje kruže o Kejpltonovim živim nastupima, dobile su svoju punu potvrdu. Neverovatne glasovne mogućnosti. Od piskavih, visokih tonova, do grubog raga (ragga) vokala. Fantastičan osećaj za promenu brzine ritma. Nepredvidivost. Konstantna pažnja mnogobrojne publike. To su samo neki elementri denshol (dancehall) muzike koja nam je predstavljena prvog dana rege festivala.

Vijorilo se nekoliko rastafarijanskih i jamajkanskih zastava. Ruke visoko podignute. Najveći deo vremena denshol guru pevao je zajedno s publikom.  Na znak, svi su palili upaljače, I tada je izgledalo kao da iznad prepune sale SKC-a gori ogromna vatra, koja sve nas greje i spaja. Pozitivna energija osetila se u svakom kutku.

Dvodnevno druženje obuhvata, osim muzičkog dela, video-projekcije, izložbu i radionicu afro-rege nakita, kao i radionicu-izradu "dredova", rastafarijanskih pletenica. A sve u cilju promovisanja rege i denshol kulture.

Tekst: Miloš Grujić
Foto: Marko Risović