Događajem "Devojčice imaju reč" obeležen međunarodni dan devojčica

Foto: Vladimir Opsenica

Podaci pokazuju da devojčice u Srbiji završavaju srednje škole i fakultete više nego dečaci, ali se žene kasnije u životu ređe nalaze na pozicijama odlučivanja. Iako se nalaze na istim pozicijama i obavljaju iste poslove, žene su manje plaćene od muškaraca. Podela na tzv. "muške" i "ženske" profesije i zanimanja i dalje dominira.

Foto: Vladimir Opsenica

Ova kampanja poziva žene različitih profesija da posvete sat vremena godišnje za povratak u osnovne škole kako bi devojčicama, uzrasta od 10 do 14 godina, kroz sopstveni primer približile različite mogućnosti u životu i karijeri ali i da bi inspirisale devojčice da teže ostvarenju svojih životnih izbora. Cilj kampanje je da se i što veći broj osnovnih škola priključi i organizuje susrete uspešnih žena i devojčica.

Foto: Vladimir Opsenica

Na događaju u osnovnoj školi "Drinka Pavlović" u Beogradu devojčice sedmog i osmog razreda su kroz "speed dating" sastanak razgovarale sa Anjom Sušom, pozorišnom rediteljkom, Ivanom Zarić, novinarkom i voditeljkom, Jelenom Vasilev, ekspertkinjom za digitalne komunikacije i društveno odgovorno poslovanje (Erste banka) i Jovanom Paljić saradnicom za saradnju sa zajednicom (Coca Cola Hellenic Srbija). Kroz druženje sa uspešnim beograšankama devočice su se bliže upoznale sa njihovim profesijama, izazovima na koje su nailazile na profesionalnom putu ali prilikama koje su im se ukazale.

Foto: Vladimir Opsenica / Promo

anja sušaDevojčice imaju rečivana zarić