ISTRAŽIVANJE OTKRIVA: Da li ste sigurniji u rukama muškog ili ženskog hirurga?

Analiza je sprovedena na 104.630 pacijenata koji su podvrgnuti raznim operativnim zahvatima kod ukupno 3.314 različitih hirurga, među kojima je bilo 2.540 muških hirurga i 774 žene hirurga.

Iako je uvreženo mišljenje da su muški lekari spretniji i stručniji, kanadska studija je pokazala da su žene veštije, da upute slede preciznije i da im je veština komuniciranja s ostatkom tima bolja, kaže koautor studije dr Raž Satkunasivam, hirurg bolnice Hjuston Metodist.

- Hirurgija je profesija u kojoj dominiraju muškarci, a doktorke u toj struci moraju biti 'bolje od najboljih' da bi uspele - kazao je.

Po istraživanju se kod pacijenata koje operišu hirurškinje u roku od 30 dana nakon operativnog zahvata dogodi prosečno 12 odsto manje komplikacija i smrti.

Na svakih 230 operativnih zahvata dogodila se jedna smrt više kada su ih obavljali hirurzi.

Rezultati su pokazali da žene hirurzi posvećuju više pažnje pacijentima i da su manje sklone riziku, pa će u slučaju nedoumice najpre upitati za savet ostale članove tima.

Autori studije kažu da su rezultati istraživanja relativni i da se ne može govoriti o pravilu, što znači da ne treba strahovati od ishoda operacije u zavisnosti od pola lekara koji će vas operisati.

- S obzirom na isključenost žena iz procesa operativnih zahvata kroz istoriju i nevidljivi 'stakleni zid' kada su u pitanju rukovodeće pozicije, akademsko napredovanje i pravičnost u pogledu plata hirurga i hirurškinja, ova studija je vrlo značajna. Pokazuje da bi trebalo da postoji jednakost među polovima kada je reč o navedenim profesionalnim standardima - smatra dr Heder Lodž, naučnica na Univerzitetu Tomas Džeferson u Filadelfiji.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

hirurghirurgijaoperacijapacijent