Koop

Ne biste zažalili da ste jedan veliki koncert u Beogradskoj areni ili zagrevanje za clubbing, zamenili relaksacijom na dorćolskom keju. Ni kašnjenje ne smeta, uz dobar zvuk švedskog sastava "Koop" i energiju saksofona Markusa Eklmajra

Kakav osećaj - ne učestvovati u haosu velikih događaja i prepustiti se zvuku koji sa Dunava vodi do tropskih ostrva. Utočište za bekstvo pružilo je rukometno igralište SC Milan Muškatirović Gale (ex-25. maj). Zvuči čudno, a u stvari je vrlo zanimljiva lokacija za jedan, od prve najave, interesantan hepening. Jedni uživaju igrajući tenis ili šetajući se pored reke, a svi zajedno upijaju zavodljive melodije... Verovatno je ovo samo početak muzičkih/art izleta u ovaj kraj.

Nije prijalo kašnjenje više od sat vremena, praćeno blago iritantnim laganim dolaskom publike koja "kao da zna nešto, što nekolicina koja je došla na vreme ne zna". Međutim, prvih nekoliko nota ispravilo je sve i apsolutno opustilo i telo i dušu. Petar Rudić (ex-Mravi), koji svakim pramenom šatirane kose i simpatično buckaste face podseća na Lika Besona, sa svojim talentovanim prijateljima, bio je više nego dobar izbor za zagrevanje. Igrali su se raznim bitovima, posetili Afriku, eksperimentisali fankom i soulom...

Dok se šank polako punio, da bi do kulminacije večeri bila potrebna "veza" da mu se priđe, beogradska grupa "Naked" predstavila je svoj jazz eksperiment. Nedovoljno za snažan efekat po pitanju raspoloženja publike. Ali, damama iz prvih redova to nije bilo ni potrebno, jer se oko bine šetao atraktivni plavušan. Misterija - ko je to? Kada se popeo na binu sa saksofonom u rukama, svi su upoznali Markusa Eklmajra, koji je mnogo više od slatkog Austrijanca. Talenat i energija - s nesmanjenom snagom izlaze iz Markusa od početka do kraja nastupa, koji predstavlja miks nekoliko muzičkih pravaca sa naglaskom na groove jazz. Posle ovog užitka, s radošću očekujemo Markusov povratak u Beograd.

Rukometni tereni su se već napunili nestrpljenjem. Četiri godine je prošlo od debi albuma "Waltz for Koop" i hita "Summer Sun", koji divnim stihom "happy or sad, you always shine" i sada obraduje sa radio talasa. Organizatori Refract Festivala, odnosno manifestacije "Nordic Summer", imali su osećaja za publiku koja duže vremena želi da na domaćem terenu vidi švedski sastav "Koop" i uživo čuje novi album "Koop Islands".

"Neki znaju samo jednu njihovu stvar. OK da su došli da čuju neki novi vajb, ulete u njihovu priču... Nego, samo poziranje. Urbana ekipa?! Ma, sve je to u redu. Važno je da smo mi tu", sa osmehom kaže Milica sa Dorćola i nastavlja da zavodljivo mrda kukovima uz zvukove sa "ostrva Koop".

"Gradske face" na stranu, publika je ipak bila vrlo odabrana. Pravi fanovi drugačijeg zvuka, muzičkih i vizuelnih eksperimenata. Jer, i stajling članova sastava "Koop" eksperiment je koji šalje u ’30-te prošlog, ovog, sledećeg veka... Sve zavisi kako ih doživljavate.

Iako je atmosfera bila previše mirna i samo nekolicina je zaista plesala, divno je bilo doživeti susret Švedske, Kariba i Dunava sa nekom opuštenom budućnošću, koju svojom muzikom obećava "Koop", ali i Markus Eklmajr, Petar Rudić i ostali.

Tekst: Katarina Milovanović
Foto: Mirjana Ristić