ZABORAVITE NA FOTOAPARAT: Svetske zemlje i gradovi u kojima je zabranjeno fotkanje

Na nekima od njih verovatno ćete proći samo sa mnoštvom uvreda, ali bi, u svakom slučaju, trebalo da se trudite da tamo ne vadite fotoaparat.

Amsterdam

U glavnom gradu Holandije “greh” je fotografisati se u Četvrti crvenih fenjera, poznatoj po mnogobrojnim bordelima. Njihovi vlasnici preziru slikanje prostitutki u izlozima, tako da ako se odlučite na fotografisanje, a slučajno vas neko uhvati u tome, budite spremni na to da će vam razbiti fotoaparat.

Severna Koreja

Vrlo jednostavno – bez dozvole zabranjeno je slikati apsolutno sve. Ali, ako ste se već odlučili za posetu severnijoj od dve Koreje, budite spremni da poštujete pravila. Iz hotela ne izlazite bez vodiča i ne slikajte bez njegove dozvole jer biste u suprotnom mogli da snosite vrlo neprijatne posledice.

Južna Koreja

Zemlja u kojoj je zabranjeno slikati žene u bilo kojem javnom prostoru, bez njihovog pristanka. Kršenje tog pravila može da se protumači kao seksualno agresivno ponašanje, što može da rezultira novčanom kaznom i do 7 000 evra. U najgoroj varijanti, možete biti kažnjeni zatvorskom kaznom u trajanju do pet godina.

Sjedinjene Američke Države

U zemlji "slobodnih" nećete proći kao u Južnoj Koreji. Ipak, Amerikanci su najosetljiviji na slikanje privatnog vlasništva (prvenstveno nekretnina), pa bi bilo dobro dobiti dozvolu od vlasnika pre nego što se odlučite na slikanje. Najvažnije od svega je da poštujete znake zabrane.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Fotkanje određenih lokacija smestiće vas u zatvor do tri meseca i olakšati vam novčanik za oko 1 500 evra. Na mnogim lokacijama zabranjena je upotreba kamere. Uz to, neka vam ne pada na pamet da slikate vladine zgrade, mostove i palate šeika. Zabrana fotografisanja palata je čak i zakonom propisana.

Engleska

Možete da fotografišete šta god hoćete, osim ako fotografije želite da koristite u komercijalne svrhe. Za to morate da dobijete posebnu dozvolu. Recimo, Trg Trafalgar i Parlament u komercijalne svrhe možete da fotografišete samo uz dozvolu gradonačelnika Londona.

Japan

U Zemlji izlazećeg sunca zabranjeno je fotografisanje određenih hramova i statua Bude. U nekim hramovima zabrana važi samo tokom manjeg dela godine, dok je u drugima zabrana stalna. Zato je potrebno čitati natpise.

Alžir

Prilično konzervativna zemlja, naročito južni deo, pa je fotografisanje moguće jedino uz dozvolu. Da biste slikali žene, morate da tražite dozvolu njihovih muževa ili očeva. Takođe, najstrožije je zabranjeno slikanje mostova i vojnih objekata.

Izvor: Story
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

alžiramsterdamengleskafotoaparatjapan