Serija "Zavet" - sukob morala, tradicije i ljubavi u napetoj igri živaca i emocija

Još jedna uzbudljiva turska melodrama sprema se da nošena talasima "ružičaste" televizije zapljusne domaće male ekrane i sumornu nam jesen oboji egzotičnim tonovima Orijenta. Serija "Zavet", zahvaljujući sjajnoj glumačkoj postavi i intrigantnoj radnji koja sukobljava moral, tradiciju i ljubav u napetoj igri živaca i emocija, za kratko vreme osvojila je turske ljubitelje telenovela, a sada se sprema da istom silinom pokori i Srbiju. Hoće li u tome uspeti?

Sudeći prema glavnoj glumici, 28-godišnjoj Selin Šekerdži (u seriji tumači lik lepe Zuhre Filiz), koju je prepoznatljivi sneni pogled preko noći kandidovao za naslednicu fatalne Džansu Dere, sve su šanse da će "Zavet" u svojoj misiji uspeti. Naročito ako se u obzir uzme to da atraktivnu glumicu, uz armiju fanova na društvenim mrežama, prati i epitet "eksplozivne" zavodnice od koje strahuju sve supruge glumaca sa kojima radi. Tako je i Rabija Jaman (29), devojka njenog partnera u seriji, glumca Šukrua Ozildiza, rešila da tokom snimanja "Zaveta", od prve do poslednje epizode, svaki trenutak provede na setu ne bi li od Selin zaštitila ono što joj pripada.

A imala je šta i da brani. Prema neskromnom mišljenju turskih medija, ali i dobrog dela gledališta, a to se naročito odnosi na žensku grupaciju, Šukru je nešto najbolje što se telenovelama sa Bosfora dogodilo posle Buraka Ozdživita. Tako mu titula seks-simbola, a i nekoliko drugih koje imaju sličnu konotaciju i bude grešne misli kod dama, pripada od trenutka kad se pojavio na uvodnoj špici "Zaveta". Doda li se tome da su vešti scenaristi naočitom Turčinu za potrebe serije dodelili rolu muževnog klesara koji će snažnim mišicama i torzom zaštititi lepu Zuhru od pokvarene familije Karakaja, a zatim učiniti da se ona izgubi od ljubavi u njegovim poput jezera dubokim očima, nema sumnje da će "Zavet" biti nova srpska TV opsesija za sezonu jesen-zima 2017. Na razočaranje gledateljki, mladi Šukru nije slobodan. Srce ovog skromnog mladića, koji važi za jednog od najtalentovanijih, ali i najbolje obučenih turskih glumaca, već godinu pripada pomenutoj Rabiji, devojci sa kojom se poznaje duže od pet godina, ali kojoj je tek sada dopustio da ga "osvoji".

I dok su mlade snage domaćoj publici mahom nepoznate, glavne negativce glumi tandem koji znamo odranije. Tako je rola moćnog istanbulskog magnata Fikreta Karakaja, koji je Zuhru na silu doveo u grad kako bi se oženio njome, pripala glumcu Menderesu Samandžilaru (63) koga smo u seriji "Sila" gledali kao Dželila, oca glavne junakinje. Ne znajući očeve namere, oko na njegovu buduću verenicu baca i njegov sin Zekar, vlasnik prestoničkog noćnog kluba, čiju će nam vanserijsku ljigavost i besramnost maestralno dočarati čuveni Selim Barjaktar (42), nama poznatiji kao Zumbul- aga iz "Sulejmana Veličanstvenog". Za ovu priliku vrsni turski glumac, osim još jednog dokazanog glumačkog umeća, pokazao je da je zbog uloge spreman i na veće žrtve. Tako je lice ćosavog Zumbul-age prekrila brada koja je Barjaktara učinila potpuno neprepoznatljivim.

Dakle, stavimo li na jednu stranu nesrećno zaljubljene lepotana i lepoticu, a na drugu beskrupulozne zveri u čijim je kandžama njihova sudbina, i pridodamo li kao mirođiju uobičajene, često nemilosrdne izazove, kojima reditelji turskih melodrama testiraju izdržljivost svojih junaka, čini se da će “supica” zvana “Zavet” biti izvrsna poslastica za TV sladokusce. Prijatno!

RADNJA SERIJE

Scenario "Zaveta" potpisuje Gul Oguz, autorka serije "Sila", koja se tokom 2014. i 2015. emitovala na Pinku. "Zavet" je zbog radnje, ali i glumačke ekipe, imao veliku gledanost u Turskoj. Radnja započinje kad bogati i uticajni Fikret Karakaja odluči da se oženi mladom i lepom Zuhre Filiz. Mada ona ne želi da se uda, njena porodica pristaje na sklapanje braka. Fikretov sin Zekar Karakaja živi u Istanbulu i vlasnik je noćnog kluba, koji vodi zajedno sa sinom Alijem. On se na prvi pogled zaljubljuje u Zuhre, ne znajući da ju je njegov otac u Istanbul doveo kako bi sa njom sklopio brak. Međutim, Zuhre uspeva da noć uoči svadbe pobegne, spremna da umre za svoju slobodu. Sklonište joj pruža Sejit Zahir, klesar poznat po svojim principima, integritetu i hrabrosti. On joj obećava da je nikada neće napustiti i da će joj uvek biti podrška, a ta privrženost polako prerasta u obostranu ljubav...

Glavna glumica "Zaveta" Selin Šekerdži već godinama je na ratnoj nozi sa suprugom turskog predsednika Redžepa Erdogana. Sve je započelo pre tri godine, kad je Selin na Tviteru iznela niz uvreda na račun Emine Erdogan. Ipak, čini se da su godine mladoj glumici donele i zrelost, pa je turska javnost pre nekoliko dana bila svedok Selininog izvinjenja Erdoganovoj ženi.

- Želim javno da zatražim izvinjenje od gospođe Emine Erdogan zbog mojih neumesnih uvreda na račun njenog političkog opredeljenja i zamolim je da nađe način da mi oprosti zbog toga što sam učinila - napisala je Selin na Tviteru.

Izvor: Novosti
Foto: Promo

Selin Šekerdžisilazavet