POPIO OTROV I PRESUDIO SEBI: Preminuo Slobodan Praljak

Osim toga, hrvatski portal "24 sata" nezvanično saznaje da je Praljkova porodica javila rodbini u Hercegovini da je Praljak preminuo.

Da je bivši načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO) preminuo potvrdio Hini izvor blizak Praljku.

Suđenje šestorici Hrvata u "slučaju Prlić" prekinuto je nakon što je jedan od optuženih Slobodan Praljak navodno popio otrov nakon što mu je izrečena presuda.

Praljku je kazna od 20 godina zatvora, nakon čega je on ustao, rekao da odbacuje presudu i navodno "popio nešto iz male čašice".

- Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu - kazao je Praljak.

Njegova braniteljka je rekla da je "popio otrov", a nekoliko trenutaka kasnije su spušteni zastori i prekinut direktan prenos iz sudnice.

Tribunal u Hagu prethodno je potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja delova BiH.

Reč je o pravosnažnoj presudi šestorici Hrvata za ratne zločine u slučaju oko takozvane "Herceg-Bosne" i njenog premijera Jadranka Prlića.

Prliću je potvrđena kazna od 25 godina, Bruno Stojić je dobio 20, kao i Milivoj Petković, dok je Valentin Ćorić dobio 16 godina.

Tribunal je potvrdio i nalaz iz prvostepene presude da je u udruženom zločinačkom poduhvatu progona bosanskih Musilmana, zajedno s osuđenima, učestvovao i tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman s još nekim zvaničnicima Hrvatske.

Odbacujući žalbu na taj nalaz, predsedavajući sudija Karmel Ađijus rekao je da odbrana nije dokazala da je "raspravno veće pogrešilo".

Vest o tome da je Praljak popio otrov u sudnici jedna je od glavnih vesti u svetskim medijima.

Hrvatski mediji prenose da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović zbog dešavanja u Hagu prekinula službenu posetu Islandu i da se vraća u zemlju.

Haški tribunal ovim izricanjem presude završava svoje postojanje.

Izvor: B92
Foto: PrintScreen/YouTube

hagotrovSlobodan Praljak