Veliko Gradište

U podnožju Karpata i Homoljskih planina, na ulasku u Đerdapsku klisuru, nalazi se Veliko Gradište. Smešteno je u istočnoj Srbiji, oko 130 km od Beograda i do njega se stiže "Đerdapskom magistralom".

Osnovu turisitičke ponude čine reke Dunav i Pek, a naročito Srebrno jezero, koje je 14 km dugo, 300 metara široko i 8-9 metara duboko. Jezero je nastalo pregrađivanjem rukavca Dunava dvema branama. Krase ga lepo uređene plaže i čista voda, koja se filtrira kroz brojne peščane dine. Zbog obilja ribe (som, smuđ, šaran, amur) nazivaju ga rajem za ribolovce, a pruža i dobre mogućnosti za brojne sportove na vodi. U Srebrnom jezeru je ulovljen šaran koji je zbog svoje težine (preko 40 kg) uvršten u Ginisovu knjigu rekorda.

Posebna zanimljivost ovog kraja je reka Pek, koja se kod Velikog Gradišta uliva u Dunav. Na svom putu kroz planine bogate zlatom i srebrom, ona postaje zlatonosna. Već vekovima domaći tragači za zlatom, radoznalci i slučajni prolaznici oprobavaju svoju sreću.

Svojom lepotom pleni obnovljena gradištanska crkva iz 19. veka, poznata po starom ikonostasu iz 1832. godine. Svake godine, u julu mesecu, održava se Muzički festival violine "Carevčevi Dani" koji neguje tradicionalnu narodnu muziku u duhu Vlastimira Pavlovića-Carevca. Biblioteka "Vuk Karadžić" poseduje čitaonicu i veliki broj knjiga i druge arhivske i neknjižne građe. Pored nje se nalazi i galerija Milana Besarabića, muzeološko odeljenje, kao i likovna galerija.

Okolina Velikog Gradišta obiluje lovnim terenima, u kojima preovladava niska divljač, a u izobilju ima i pernate divljači.

Nekada je ovaj kraj bio veoma bogat šumama. Međutim, one danas zahvataju jedva oko 200 hektara. Preovladava relativno mlada bagremova šuma. Po njoj je dobilo ime i poznato izletište "Beli Bagrem". Od sela Rama preko Zatonja, Velikog Gradišta i Požežena do Golupca prostire se Ramsko-golubačka peščara ukupne dužine 70 kilometara.

Turističke informacije i smeštaj:

Turistička organizacija opštine Veliko Gradište
Vojvode Putnika 2, 12200 Veliko Gradište
063/ 1512 714
toovg@yahoo.com
http://www.srebrnojezero.com

Za informacije o smeštaju kliknite ovde