Svi na pod

I mi indie pop za približavanje svetu imamo! A i publiku... Svi na pod!, a pre njih Inje rasterali oblake nad Beogradom!

Od kada je Pogon postao Amerikana, a Dom omladine lepo gradilište u srcu grada, kao da se desilo koncertno ubrzanje. Pa ne mora sve dobro osmišljeno da se dešava u (često polupraznim) velikim prostorima. Nekada je idealan baš intimni, skoro klupski, koncertni ugođaj.

U poslednjih nekoliko meseci Amerikana je pružila gostoprimstvo mnogim domaćim/stranim bendovima i DJ-evima i na vrlo ozbiljan način vratila Dom omladine na mapu gradskog provoda. Ako tako nastavi, sasvim će opravdati svoje novo ime, koje ne bi trebalo da bude samo simbol američke donacije, već i američke profesionalnosti.

Mini-festival ledenih kristala

Iako najavljeni kao predgrupa zvezdama večeri, Inje su se dokazali kao trojka sa sve ozbiljnijim imenom u gradu. Beogradsko mladalačko istraživanje svega što danas predstavlja Röyksopp u pesmi “Danas“ zaista je već pravi urbani hit. Inje su prilično snalažljivi na sceni, a već imaju fanove koji tokom njihovog nastupa u Domu omladine uopšte nisu delovali čudno uzvikujući naziv "prirodne pojave naslaga ledenih kristala tokom maglovitih dana".

Rudić & Co. za novi zvuk grada

Kao na nekom mini-festivalu, Inje su bili pravi uvod u ekipu Petra Rudića – uvek neophodnog duha na domaćoj muzičkoj sceni. Nakon Mrava i drugih projekata koji su ostavili kakvog-takvog traga, Rudić je sa Svi na pod! napravio lični profesionalni pomak i, što je najbitnije, okupio je ekipu koja ne želi da upada u bilo kakve ili bilo čije kalupe, već isključivo da pravi muziku s kojom njih/nas neće biti sramota u svetu.

Tačno, tečno, a uz atmosferu

Poput njihovog zvuka, bio je i koncert. Tačan i tečan. Znaju šta rade, ali ne beže od prepuštanja atmosferi, što je svakako odlika bendova koji i posle hitova nastavljaju da istražuju muziku.

Vokal Bojane Vunturišević već je postao prepoznatljiv, a posle ovog koncerta zapamtićemo i njen stajling. Međutim, Svi na pod! zvuči tako dobro zato što funkcionišu kao organizam u svakom trenutku, zato je publika dobro reagovala na svaku pesmu. A čuli smo mnogo toga – od “Iza nas“ i “Ušća“, preko hita “Bugivugi“, do sada već čuvenog “Zlata“ – pesme sa pričom i zvukom. “Zlato“ može na repeat!

Mnoga imena su prošla kroz Rudićev projekat Svi na pod! (Zoe Kidah, Constructa, Zoja Borovčanin, Goran Milošević i drugi), a ekipa koju smo čuli i videli na koncertu u Domu omladine trebalo bi da bude stalni sastav tima koji ipak tek treba da se dokaže.

Ovaj koncert u punoj Amerikani i sve što bi u budućnosti trebalo da predstavljaju Svi na pod! možda negde i jesu nada da za indie pop ima mesta u Srbiji.

Katarina Milovanović