NE, NIKAKO: Izbegavajte limun u kozmetičkim tretmanima

Ipak, naučnici upozoravaju da u tim situacijama treba izbegavati limun.

Brojne žene koriste sok ovog agruma kako bi posvetlile vrhove kose, ali i hiperpigmentacijske pegice koje se javljaju po rukama i licu. Nekada korištenje limuna ide i toliko daleko da se u kupatilu koristi kao deo hemijskog pilinga, a sve to veoma narušava kvalitetu kože i njeno zdravlje.

Limunov sok ima veoma nizak pH, a njegovo preterano korištenje iritira kožu koja postaje sve crvenija i dovodi do ozbiljnog problema zvanog fitofotodermatitis. On se ogleda uz bolno crvenilo i pojavu plikova, uz stalni svrbež i osećaj žarenja na iritiranim delovima kože.

Limun u sebi sadrži fotoosetljive materije koje reaguju pri izloženosti suncu, čineći kožu izuzetno osetljivom na UV zračenja.

To ujedno dovodi do hiperpigmentacije, što je ironično s obzirom na to da se limun koristi kako bi izbledeo hiperpigmentacijske mrlje. Na žalost, ovo nisu jedine loše strane limuna, a poslednja je vezana uz kosu.

Često se limun pomeša s vodom kako bi se dobio prirodan efekt posvetljivanja kose i pramenova, ali to nikako nemojte raditi.

Naime, limun slabi kosu i ona lakše puca i postaje beživotna. Stoga za borbu protiv hiperpigmentacije i za najbolje pramenove ipak nemojte koristiti proizvode na bazi limuna iz kućne radinosti, nego pre uložite novac u kvalitetne preparate koji će vam kožu i kosu učiniti zdravom i podatnom.

Izvor: Avaz.ba
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

limunlimunska kiselinamaskemaske za kosumaske za licepiling