Blaža i kljunovi

Beograd se uželeo Prljavog inspektora Blaže i njegovih Kljunova – pokazalo se to na uzorku koji je do poslednjeg daška vazduha ispunio "Living Room" SKC-a. 

Poseta je znatno premašila Blažina nadanja da će "doći pedesetak ljudi", a  pošto su oni koji su pristigli stvorili, kako neko reče, pravu navijačku atmosferu, sve je vrlo verno ličilo na njihove nezaboravne svirke iz devedesetih. 

Samo Supermen Srbiju spasava

Blaža se na sceni pojavio u kostimu Supermena koji mu je zaštitni znak od objavljivanja poslednjeg albuma "Samo Supermen Srbiju spasava". Brzo je, međutim, usledilo prvo, pa drugo, treće, četvrto i ko zna koje presvlačenje, uz neizbežno skidanje bar do pojasa. A sa bine je odjekivalo "Čekala sam, čekala", "Dabogda crk'o rokenrol"... 

Svoju desnu ruku Ariga Sakija Blaža je predstavio kao "specijalnog gosta koji je 16 godina sa nama". Neko, ipak, jeste ovoga puta bio gost – gitarista prve postave "Kljunova" Deki iz Novog Sada, kako ga je Blaža uvek najavljivao.

Svojevremeno prilično "Fiksiran" repertoar eks-ju hitova grupa je u poslednje vreme prilično osvežila, pa se uz nezaobilazne "Srce na cesti", "Balkan", "A šta da radim", "Čudna šuma", dosta toga čulo prvi ili drugi put, kad su u pitanju njihovi nastupi. 

"Godina 1979. Rasprodat koncert na Tašu, a oni sviraju prvi album dva puta. Miša, Vicko, Rajko, Bajaga i Bora", viče Blaža, a prepoznatljiva bas gitara nas uvodi u "Rokenrol za kućni savet" Riblje čorbe. Zasvirali su Kljunovi i pesmu koja sledi odmah iza te na Čorbinom prvencu – "Zvezda potkrovlja i suterena", čuveni koncertni favorit našeg velikog benda (pevao basista Bale, nekadašnji član Oktobra i Partibrejkersa), a na bis i "Pekar, lekar apotekar"» (bubnjar Voja u glavnoj ulozi). Opšte veselje je bilo uz još jednu Štulićevu, "Voljela me nije nijedna", pevala se i "Obična ljubavna pesma" Aerodroma, kao i "Zajedno" (EKV) – sasvim prijatna iznenađenja za sve koji redovno posećuju Blažine svirke. 

O kako gi sakam parite

Poruku njegovog hita "O kako gi sakam parite" iz prvih redova su shvatili bukvalno, pa je Blaža završio pesmu oblepljen novčanicama – pravim ili lažnim, nije moglo baš najjasnije da se vidi . Uz "Mnogo volim pivo" najavio je povratak na Bir fest posle jednogodišnje pauze – Blaža i Kljunovi će nastupiti 19. avgusta, a sviraće i na bratskoj joj manifestaciji Dani piva u Zrenjaninu.

Iako je Blaža konačno upoznao Pamelu Anderson, na bini se i dalje, kada dođe na red čuveni hit "Lepa si Pamela" zadovoljava njenim dvojnicama. Ovoga puta je sasvim pogodio ukus publike, orilo se posle pesme "Vesna, mi te volimo". Fanovi, su dugo "dozivali" čuvenu gastarbajtersku Sunce tuđeg neba pevajući refren Srbijoooo, Srbijooo, suzu sam pustioooo..., koja je konačno došla na red na bisu. 
Najviše decibela iz publike je ipak bilo uz čuvenu Dule Savić - nije teško pogoditi u kom delu – "a jug se čuje...", pa znate već šta jug poručuje Blaži. U tiim momentima je, kao i obično, na binu dolazio, maltene, ko je god hteo, a Blaža je, uz diskretan "sekjuriti", morao, u svom tom ludilu, da zadrži neophodnu dozu koncentracije da sve ipak, koliko-toliko, kontroliše.

Ovo je, bez sumnje, bio jedan od najboljih beogradskih koncerata Prljavog inspektora Blaže i Kljunova u poslednjih nekoliko godina

Čekamo ih na Bir festu, čekamo i novi album... 


Tekst: Milan Ćunković