KOMBINACIJA GENA I PROVOCIRAJUĆIH FAKTORA: Parkinsonova bolest može da se javi i pre 40. godine

Ovaj poremećaj pogađa jednog od 500 ljudi, što Parkinsonovu bolest čini jednom od najčešćih kod starijih osoba. Ali, znate li šta je zapravo ova bolest, koji su simptomi i da li se i kako leči?

Kod najvećeg broja ljudi, simptomi počinju da se javljaju nakon 50. rođendana, a muškarci su u neznatno većem riziku u odnosu na žene da obole od ove bolesti.

Simptomi Parkinsonove bolesti mogu da uključuju sledeće:

- Tremori (nevoljno trzanje određenih delova tela)

- Usporeni pokreti

- Ukočeni i teško pokretljivi mišići

- Depresija i anksioznost

- Problemi sa ravnotežom

- Gubitak čula mirisa

- Problemi sa spavanjem

- Problemi sa pamćenjem

Kako se Parkinsonova bolest leči i da li je nasledna?

Ovo oboljenje nastaje usled odumiranja nervnih ćelija u mozgu, zbog čega se proizvodnja dopamina značajno smanjuje, piše The Sun. Dopamin je ključan za regulisanje pokreta tela, pa je njegovo smanjivanje zapravo odgovorno za veliki broj simptoma koje osećaju pacijenti oboleli od Parkinsona.

Još uvek je nepoznato šta uzrokuje gubitak nervnih ćelija u mozgu, ali mnogi stručnjaci misle da je u pitanju kombinacija određenih gena i faktora iz okoline.

Takođe, lek za Parkinsonovu bolest ne postoji, ali je medicina razvila nekoliko tretmana koji olakšavaju većinu simptoma i tako poboljšavaju kvalitet života obolelih.

To su najčešće psihoterapija, vežbe za mozak, neki lekovi i, kada je to moguće, operacija mozga.

U nekim slučajevima, Parkinsonova bolest može da se javi i u mnogo mlađem dobu. Primer je Majkl Džej Foks, kojem je ovo oboljenje dijagnostikovano 1991. godine, kada je imao svega 29 godina.

Glumac je o svemu javno progovorio 7 godina kasnije, a 2010. godine osnovao je fondaciju posvećenu pronalasku i razvoju leka za Parkinsonovu bolest. U januaru 2018. donirao je 100 hiljada funti Univerzitetu London, kako bi razvili aplikaciju koja prati simptome Parkinsona. Aplikacija je dizajnirana da pomogne pacijentima da prate svoje reflekse i tremore i trenutno se vrše klinička ispitivanja.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

geninasledna bolestparkinsonova boleststarost