DA LI RASPOLAŽETE PRAVIM INFORMACIJAMA: Pet opasnih beauty mitova na koje treba upozoriti

Svi smo se toliko puta našli u situaciji u kojoj se slepo držimo nekih pravila u području nege kože, a da ni sami zapravo ne znamo zašto. Primera radi, postoji li osoba koja se tokom odrastanja nije bojala da izađe napolje sa mokrom kosom? Niko na sebe nije hteo da preuzme rizik od dobijanja meningitisa, iako su brojni stručnjaci stotinama puta ponovili kako to nema veze s istinom. Radi se samo o još jednom potencijalno opasnom mitu kojeg treba raskrinkati, a u nastavku vam donosimo neke od najzastupljenijih, kao i razloge zašto nisu tačni.

Zubna pasta pomaže kod akni

To bi bilo zaista dobro i praktično, no u tome nema previše istine. Prema rečima stručnjaka, ovaj je mit verovatno nastao zbog toga što neke paste za zube imaju antibakterijska svojstva. Da, stavljanje paste na upaljeno područje lica će možda umanjiti crvenilo i isušiti deo za koji želite da splasne, ali nećete postići apsolutno nikakav dugoročan efekt. Međutim, oni koji imaju osjetljivu kožu, nanošenjem zubne paste rizikuju dodatne iritacije i nova upalom zahvaćena područja lica. Takođe, zavisno od tipa kože, korištenje paste može dovesti do hiperprodukcije sebuma ili pak osećaja zatezanja.

Micelarnu vodu nije potrebno ispirati

Što se tiče ultra popularne micelarne vode, za nju je vezano više mitova. Za početak, mnogi i dalje odbijaju da prihvate da micelarna voda nije namenjena temeljnom čišćenju lica, već služi kao priprema pre čišćenja mlekom ili nekim drugim sredstvom. Isto tako, potrebno je čitati sastav micelarne vode koju koristimo kako bismo znali treba li je isprati s lica ili ne. Neke micelarne vode sadrže sastojke koji su agresivniji za kožu i ne smete ih ostaviti na licu, dok su druge zaista blage i ne morate se umivati nakon korištenja. Za tačne savte se najbolje raspitati kod proizvođača.

Zaštitni faktor treba koristiti tokom cele godine

Ovo smo svi čuli nebrojeno puta. Međutim, proizvodi poput krema sa zaštitnim faktorom sadrže niz hemijskih sastojaka koji nisu previše dobri za našu kožu. Iz tog je razloga nepotrebno da je njima opterećujemo bez prekida. Kako savetuju stručnjaci, zaštitni faktor se treba koristiti u letnjim mesecima, tokom odlaska na plažu ili planine i nakon određenih intenzivnih kozmetičkih tretmana.

Što više negujućih krema, to bolje

Poznajte li uopšte osobu koja u svom kupatilu ima samo jednu kremu ili jedan tonik? To znači da je marketinška industrija sjajno odradila svoj posao, što nije nužno i znak da nam ništa od tih proizvoda ne treba. Stručnjaci iz područja nege kože kažu da je osobi sa zdravom kožom savršeno dovoljna rutina u tri koraka koja se sastoji od mleka za čišćenje lica, tonika i hidratantne kreme. Ako za time osećate potrebu, jednom nedeljno možete staviti kakvu hranjivu masku, i to je sasvim dovoljno.

Borba protiv bora treba početi što ranije

I ovu mantru slušamo bez prestanka, i ponovno se radi o povećanom željom za zaradom. Zašto bi mlade devojke odlazile na “preventivni” botoks i koristile proizvode koji sadrže hijaluron kad je njihova koža prirodno zategnuta, a hijalurona im ne nedostaje? Kao rezultat biste dobili toliko puta viđen efekt nabubrenosti lica koji verovatno niko ne želi. Uživajte u svojim godinama i nemojte se bojati bora, nisu toliko strašne kako nam ih pokušavaju predstaviti!

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

aknebeauty trikoviborčakrema protv boramicelarna vodazaštitni faktor