VEĆ ODSLUŽIO KAZNU: Šešelj osuđen na deset godina zatvora, preduzeće mere protiv presude

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocenio je da je presuda koju je protiv njega donelo Žalbeno veće mehanizma u Hagu protivpravna i dodao da će preduzeti određene mere protiv nje.

Vojislav Šeselj kaže da ce podneti zahtev za preispitivanje pravosnažne presude u Hagu. Tvrdi da po anglosaksonskom pravu žalbeno veće nije moglo prvostepenu oslobađajuću da preinači u osuđujuću presudu, već da je moglo samo da traži ponovno suđenje.

Lider SRS- a kaže da bi sve zločine koje mu Hag stavlja na teret ponovio, ako bi opet bio u prilici.

- Oni su mogli da ukinu presudu i vrate je na ponovni postupak - kazao je lider radikala i dodao da su drugostepenu presudu protiv njega doneli oni koji ga "nikada u životu i nisu videli.

Prema njegovim rečima, u Hrtkovcima nikada nije bilo sistematskog i rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo.

- Raspostranjen i sistematski napad je kada artiljerija tuče, kada minobacači pucaju. Nijedan Hrvat nije proteran sa područja Vojvodine, nego su svi prethodno zamenili stanove i kuće i prošli mnogo bolje od Srba - rekao je on.

Šešelj je kazao da je "veoma ponosan na sve pripisane ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i da je spreman da u budućnosti višestruko obnovi".

Međunarodni sud u Hagu pravosnažno je osudio Šešelja na 10 godina zatvora zbog podsticanja i počinjenja progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini, 1992. godine. Apelaciono veće suda konstatovalo je da je Šešelj kaznu već odslužio, jer je u pritvoru u Hagu bio od 2003. do 2014. godine.

Veće je u svim drugim aspektima odbacilo žalbu tužilaca na prvostepenu presudu kojom je Šešelj bio oslobođen krivice na zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Pravosnažnom presudom potvrđeno je da nije postojao udruženi zločinački poduhvat trajnog i nasilnog uklanjanja Muslimana i Hrvata sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH, koje bi bile uključene u novu državu pod srpskom kontrolom. Po optužnici, na čelu tog poduhvata bio je tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, a jedan od učesnika bio je Šešelj.

Izvor: rs.n1info.com
Foto: Printscreen/Youtube

mehanizam u haguosuđensudska presudavojislav šešelj