PRAVO GLASA IMA 532.399 GRAĐANA: Crna Gora danas bira predsednika

Birački odbori u 23 opštine u Crnoj Gori, odobrili su oko 9 hiljada zahteva za glasanje putem pisma, što je oko 1,7 odsto ukupno upisanih birača, saopštio je CDT.

- Ove godine je nešto manje odobrenih zahteva nego na parlamentarnim izborima 2016. kada je putem pisma glasalo oko 10.134 birača oko 1,9 odsto birača - saopšteno je iz CDT-a.

Predsednički kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izjavio je da očekuje da pobedi u prvom krugu predsedničkih izbora.

On je istakao i da očekuje će građani Crne Gore potvrditi da zemlja „odlučno nastavlja putem evropskog razvoja“.

Posle glasanja, na pitanje novinara da li će biti drugog kruga, Đukanović je odgovorio: „Ako ga bude, pobećemo kao i u prvom“.

- Očekujem pobedu u prvom krugu. Pobediću danas - dodao je Đukanović.

Đukanović je kazao da je predizborna kampanja iskorak u pogledu neke nove demokratske kulture u Crnoj Gori.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović, kojem mandat ističe u maju, posle glasanja je izrazio želju da njegov naslednik uvede Crnu Goru u EU.

- Želim da iskažem posebno zadovoljstvo što je tokom mojih mandata Crna Gora obnovila svoju državnost i ušla u NATO, i nastavila taj trend prema EU - kazao je Vujanović, koji je bio šef države u tri mandata.

Kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojanić je pozvao građane da izađu na izbore kako bi zaustavili „autokratu koji Crnu Goru hoće da uvede u diktaturu“.

- Da pokažemo da to više ne može da se radi i da većinska Crna Gora hoće da bude slobodna demokratska zemlja - rekao je Bojanić, ocenjujući da izbori „nisu bili fer i slobodni“.

Bojanić je kazao da očekuje pobedu s tim što mu je „manje važno da li je u prvom ili drugom krugu“.

Predstavnica CDT-a, Biljana Papović, kazala je za Javni servis, da izborni dan protiče znatno mirnije u odnosu na izborni dan 2016. na parlamentranim izborima i da nema tenzija.

Izborni dan u Crnoj Gori prati 2.015 posmatrača, od kojih 1.682 domaća i 333 strana. Izbore prate posmatrači ODIHR-a. Šefica Misije Tana de Zulueta obišla je nekoliko biračkih mjesta u Podgorici.

- Misija broji oko 200 posmatrača. Posetićemo najveći broj opština i razgovaraćemo sa svim prisutnima na biračkim mestima. Imaćemo reprezentativan uzorak za javnost. Pratili smo kampanju, razgovarali sa kandidatima i sutra ćemo imati pres konferenciju na kojoj ćemo predstaviti nalaze - kazala je Zulueta.

Birališta su otvorena u sedam, a biće zatvorena u 20 sati, a do sada je akreditovano više od 1.000 posmatrača.

Građani će petogodišnji mandat poveriti jednom od sedam kandidata, a u predsedničku trku su ušli lider Prave Crne Gore Marko Milačić, kandidat većeg dela opozicije – Mladen Bojanić, te predsednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač. Na izbornom listiću su i Vasilije Miličković u ime Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore, Dobrilo Dedeić ispred Srpske koalicije, Draginja Vuksanović, kao kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

Zakon o izboru predsednika Crne Gore predviđa da je za šefa države izabran onaj kandidat koji je u prvom krugu dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

U slučaju da nijedan kandidat ne dobije potrebnu podršku, izbori se ponavljaju za dve sedmice, a u drugom krugu učestvuju ona dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova.

Pobednik drugog kruga predsedničkih izbora je onaj kandidat koji je dobio veći broj glasova.

Funkciju predsjednika Crne Gore do sada su obavljali Momir Bulatović, Milo Đukanović i odlazeći šef crnogorske države Filip Vujanović.

Izvor: Danas
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

crna gorafilip vujanovićmilo đukanović