VEĆINE NISTE SVESNI: Spavaća soba krije brojne opasnosti po zdravlje

Stručnjaci tvrde da je spavaća soba često puna mikroba i hemikalija koje mogu naškoditi vašem zdravlju.

Svaki dušek koji dolazi s garancijom za zaštitu od vatre pun je hemikalija koje sprečavaju da se on zapali ili da se u njemu nakupljaju gljivice, a te hemikalije mogu da budu kancerogene.

- Te se hemikalije lako prenesu i spoje s prašinom u spavaćoj sobi, koju zatim udišete. Još ne znamo koje su dugoročne posledice toga - rekao je Dejvid Gejl iz kompanije "Gejl i Snouden" koja se bavi ekološki održivom gradnjom.

Kako biste se zaštitili od ovih hemikalija najbolje je da često usisavate, perete dušek i brišete prašinu. Ako imate još i kućnog ljubimca. moraćete još češće da usisavate.

Gljivice se kriju u jastucima

Stari jastuci i jorgani mogu da utiču na pojavu akni ili drugih upala kože. Kako biste smanjili rast gljivica pazite da dobro osušite kosu pre spavanja i barem jednom nedeljno posteljinu iznesete na sunce. Jastuke je preporučljivo menjati svake dve godine.

Korišćenje energetski funkcionalnih fluorescentnih sijalica može prouzrokovati nesanicu i oštećenje kože.

Istraživanje objavljeno u časopisu "British Journal of Dermatology" pokazalo je da štedljive sijalice emituju ultraljubičasto svetlo koje izaziva oštećenje i crvenilo kože.

Dejvid Gejl takođe objašnjava da te sijalice emituju i plavo svetlo koje može da prouzrokuje nesanicu.

- Predveče se telo navikava na svetlo u toplijem, crvenom spektru, u bojama zalaska sunca, koji podstiče stvaranje melatonina, hormona spavanja, a plavo svetlo je ljudsko telo naviklo da dobija oko podneva - kaže on.

Izbacite punjače za mobilni iz sobe

Osim ako u spavaćoj sobi imate antikvarni nameštaj, oči će vam reagovati na formaldehid koji se često nalazi u lepku za sitne komadiće drveta od kojih se najčešće izrađuje moderni nameštaj.

Kratkotrajno izlaganje visokoj koncentraciji formaldehida izaziva osećaj peckanja u očima, nosu i grlu, kao i mnoge bolesti disajnog sistema.

- Naš nervni sistem funkcioniše na jako niskom naponu. Mozak koristi struju za slanje poruka mišićima, a nekim ljudima naizmenična struja može da poremeti telesne procese dok spavaju - objasnio je Gejl.

Ako spadate u tu grupu ljudi, biće vam jako teško da zaspite ako se u blizini nalaze punjači za mobilni.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

gljivicehemikalijemobilnispavaca sobasvetlost