DEMANTUJE PISANJA MEDIJA! Marko Đurić: Oliver Ivanović će dobiti ulicu u Kosovskoj Mitrovici

Na sednici u petak, peticija je odbačena "jer nije u skladu sa statutom opštine Severna Mitrovica".

Za predlog o odbacivanju glasalo je 12 odbornika, dvoje je bilo protiv – saradnici Olivera Ivanovića – Ksenija Božović i Marko Jakšić, dok dva albanska odbornika nisu glasala.

Kako navodi portal, to je bila sedma redovna sednica skupštine opštine, a četvrti pokušaj Ivanovićevih saradnika da se predlog o imenovanju ulice uvrsti u dnevni red.

- Žalosno je ono što je Oliver doživeo u svom gradu, posebno od tebe kao njegovog prethodnog člana stranke - ovim rečima se odbornica Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović obratila predsedavajućem skupštine Dejanu Gurešiću, nekada bliskom Ivanovićevom partijskom saradniku, piše Košev.

Peticija o preimenovanju ulice podneta je skupštini Severna Mitrovica 31. maja, sa 1.730 glasova građana, koja sadrži i 523 potpisa prikupljenih elektronskim putem.

Na prošloj sednici u junu odlučeno je da se na sledećoj razgovara o predlogu da se Mitrovačka ulica nazove ulicom Olivera Ivanovića, ali i da se proveri verodostojnost glasova u peticiji.

Kako navodi KoŠev, na sednici u petak se to pitanje opet nije našlo na zvaničnom dnevnom redu, ali se jeste "utvrđivala verodostojnost" – Komisija formirana za analizu podnete peticije utvrdila je "postojanje osnovane sumnje u regularnost prikupljenih potpisa".

Gurešić je u ime komisije čiji je bio član, za online peticiju od 523 glasa, naveo da se "ovaj oblik peticije i ovi potpisi ne mogu smatrati verodostojnim jer je za upisivanje potrebno imati samo mejl adresu", navodeći da to "izaziva sumnju".

U analizi komisije se izražava sumnja u verdostojnost potpisa na papiru zbog toga što je "isti rukopis potpisao 40 različitih osoba".

U analizi, komisija konstatuje da "nije imala mogućnost da angažuje grafologa", ali i da se čak i "laičkom analizom može definisati sumnja u verodostojnost potpisa".

- Pa Vi ste i istražni organ i grafolog i zapanjena sam čime se Vi bavite - usledio je odgovor Ksenije Božović koja je najavila tužbu sudu kako bi predsedavajući skupštine dokazao navode.

Odbornik Marko Jakšić je rekao da će podnositi peticiju "koliko god bude trebalo" i ispravljati nedostatke.

- Zašto vi, ne mi, radite ovo što radite? Oliver je čovek iz ovog grada kao i troje ljudi koje ste vi pomenuli, koji su stradali u ovom gradu, bez ikakvog razloga i zaslužili da imaju ulicu, trg, ili bilo šta u ovom gradu. Zašto pravimo politku od ovoga? Prebrojavate krvna zrnca potpisnika - rekao je Jakšić.

Srpska lista demantovala je danas navode medija saopštenjem u kojem tvrdi da će se po lideru Građanske incijative SDP Oliveru Ivanoviću i svim nevino stradalim građanima te opštine imenovati ulice u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Kako se navodi, oni će dobiti ulice nа predlog odborničke grupe Srpske liste u Skupštini opštine Severnа Mitrovicа, a ta tema će biti tačka dnevnog reda na narednoj sednici.

Dodaje se da im je dužnost da reaguju u odbrani istine, zbog pokušаjа dа se jučerаšnjа sednicа i odluke Skupštine politizuju i lаžno predstаve grаđаnimа, jer na toj sednici "ni nа koji nаčin nije odbijen predlog zа imenovаnje ulice trаgično nаstrаdаlom Oliveru Ivаnoviću".

U saopštenju se ističe, da predlog nije odbijen, jer se o tome nije ni rаsprаvljаlo, već se razmatrao izveštaj Komisije o peticiji koju je podnelа GI SDP - Oliver Ivаnović o imenovаnju ulice.0

- Anаlizom peticije utvrđeno je dа se među potpisnicimа nаlаze nepotpuni podаci, pа čаk ime preminule osobe, kаo i veliki broj sumnjivih i duplih potpisа. Zbog svegа nаvedenog Skupštinа je morаlа dа odbije ovаkvu peticiju jer je utvrđeno previše neprаvilnosti, аli ponavljamo, nije odbilа predlog zа imenovаnje ulice Oliveru Ivаnoviću i ostаlim trаgično strаdаlim grаđаnimа nаše opštine - navode iz Srpske liste.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najavio je danas da će nekadašnji lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, koji je 16. januara ubijen u Kosovskoj Mitrovici, dobiti ulicu u tom gradu "kao što i zaslužuje".

Đurić je u pisanoj izjavi odbacio kao "lažnu i netačnu" informaciju koju su preneli pojedini mediji da Ivanović neće dobiti ulicu u Kosovskoj Mitrovici.

- Ova neistina tendenciozno je plasirana preko lokalnih medija pod političkim i tajkunskim uticajem i sa jasnim političkim motivima. Žalosno je što se pojedini krugovi i dalje ne ustežu da eksploatišu tragediju jedne porodice i celog našeg naroda na Kosovu i Metohiji - naveo je Đurić.

Izvor: Beta
Foto: N1 - YouTube/PrintScreen

kosovska mitrovicamarko đurićoliver ivanović