PREPORUKA NEDELJE: Andrej Šepetkovski - film, predstava, koncert, vino, restoran

Igrao je u mnogim filmovima ("Mehanizam", "Biro za izgubljene stvari", "Ljubav dolazi kasnije", "Beogradski fantom", "Princ od papira", "Belo odelo"...), a tumačio je i publici omiljene likove u TV serijama "Jelena", i "Neki novi klinci", te tumačio mnoge istorijske ličnosti u TV dramama, nastupao u svim najvećim pozorištima u zemlji. Radio je kao profesor glume na Akedemiji lepih umetnosti i Akademiji umetnosti. Pisac je nekoliko drama koje su izvođene u pozorištima. Trenutno mu je cilj da po svojim dramama snimi filmove. Oženjen, otac troje dece, a našim čitaocima preporučio je svoju omiljenu seriju, film, vino koje voli da degustira, restoran u kojem najčešće obeduje, kao i koncert koji je na njega ostavio poseban utisak.

FILM

- "Ostrvo", ruski film u režiju Pavela Lungina. Film koji mogu često da gledam. Naizgled spora, a zapravo vrlo dinamična, pa i duhovita priča o pravoslavnom monahu, skromnom čudotvorcu, jurodivo masketi. Najlepša pouka o pokajanju, molitvi, sveobuhvatnoj Božijoj ljubavi i unutrašnjoj slobodi koju ta Ljubav donosi. Od novijih filmova, iako više volim da gledam (i igram) komedije, izdvojio bih "Blade Runner". Svaki segment ovog sadržajnog i estetski perfektnog filma je briljantan. Režija, gluma, fotografija, muzika, montaža, a iznad svega, pametan i razgranat scenario. Film, između ostalog, postavlja pitanja o smislu stvaralaštva i neutoljivoj potrebi za otkrivanjem smisla postojanja, u svetu gde je čovek zamenio Boga. Divno je da jedan holivudski film, u produkciji koja je u poslednje vreme poznata po bezdušnosti i pukoj želji za profitom, kroz svoje junake iskreno traga i vapi za dušom.

PREDSTAVA

- "Moje dete" Beogradskog dramskog pozorušta, u režiji Ane Đorđević. Predstava koja je u prošloj sezoni osvojila najviše nagrada na festivalima. Publika svaki put, poput nekog najbližeg rođaka, biva uvučena u život male, siromašne porodice i naizmenično proživljava komične i tragične slike koje se munjevito smenjuju, kao i u životu. A na kraju, kroz smeh i suze, svi dožive katarzu, u pravom smislu te reči. Iako su centralne figure Romi iz mahale, ovo je zapravo predstava o svima koji su na bilo koji način obespravljeni ili ugroženi. Dakle, ne o manjini, već o većini.

KONCERT

- Vaskršnji koncert Jane i Bogdana Dugalića u Narodnom pozorištu. Ovi mladi, lepi i daroviti pijanisti su već osvojili mnoge nagrade u zemlji i inostranstvu. Janina preciznost i prefinjenost i Bogdanova čudesna lakoća, dok se virtuozno igra sa najzahtevnijim kompozicijama ozbiljne muzike, zapljusnu publiku ogromnom, toplom radošću. Slušaočev duh se brzo uzdigne do dubljeg poznavanja i sjedinjenja sa delima Mocarta, Betovena i Šopena, koji kao da zajedno sa ovom decom, nevidljivo učestvuju u koncertu, srećni što ih predstavljaju baš ove dve čiste duše.

VINO

- Pijem crvena, odnosno "crna" vina, a najbolji je "Prokupac", vinarije Ivanović iz Aleksandrovca. Da ne foliram sada da sam vrhunski poznavalac vina i da ne počnem da pričam o ukusu koji podseća na župsko prohladno prolećno veče i mirisu koji nedra napuni suptilnom voćnom aromom i hrastovim šmekom, a telo potencijom bika, reći ću samo da je ovo stono, suvo vino zaista izvanredno. Napravljeno od autohtone sorte grožđa, na području gde se više od 1000 godina proizvodi vrhunsko vino. Inače, tradicija proizvodnje vina same porodice Ivanović je duga i bogata. Veoma posvećeno se pristupa odabiru grožđa, a tehnologija pravljenja vina je usavršena do perfekcije. Ipak, čini mi se da je ljubav Dragoslava Ivanovića prema ljudima i vinu presudna u dobijanju baš ovakvog ukusa. Inače, o ovoj vinariji su reportaže pisali najčuveniji svetski stručni časopisi, ono se izvozi u nekoliko zemalja, a konzumiraju ga redovno francuske diplomate, koje sigurno znaju šta je najbolje vino, s obzirom na zemlju iz koje dolaze.

RESTORAN

- Restoran "Bistro grad hometown food" je čudan, koliko i njegov naziv. Dakle, mešavina svega i svačega. A opet je sve nekako uklopljeno u smislenu i prijatnu celinu. Sam enterijer je interesantno preplitanje stilova, a i jelovnik je raznovrstan. I sve je ukusno. Za razliku od prethodnog restorana u "The Klemenca" jede se isključivo meso. I odličan je, ako treba da se ugojite za neki film, na primer "Razjareni bik 3". Sveže, zdravo i sočno. Provereno. "Šumski raj", etno restoran na obroncima Fruške Gore, pored manastira Velika Remeta. Baš dobar roštilj i što je najvažnije za porodice, ogromno travnato drvorište za decu, tako da roditelji mogu da se opuste...

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

andrej šepetkovskipreporukapreporuka nedelje