IZVEDEN PRVI PREMIJERNI DRAMSKI NASLOV 69. IGARA: Moćni lokrumski Mikelanđelo

Autorski tim uz Sebastijana Horvata i Milana Markovića Matthisa čine Igor Vasiljev koji potpisuje upečatljivu scenografiju i video, kostimografkinja Belinda Radulović, saradnica za pokret Ivana Kalc, tehničar za svetlo Aleksandar Čavlek i tonac Saša Predovan. Predstava je uveliko vođena muzikom, a potpisuje je Karmina Šilec. Jak ansambl riječke Hrvatske drame čine: Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Marija Tadić, Aleksandar Cvjetković, Edi Ćelić, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Nikola Nedić uz člana Italijanske drame Giuseppea Nicodema.

Glavnu ulogu Mikelanđela u prvom činu sjajno je odigrao Rakan Rushaidat, a Reditelja u drugom činu Jerko Marčić. Za dopadljivost predstave uveliko su zaslužni dubrovački zboristi koji na lokrumskoj sceni čine Kor fanatika: Lovro Barišić, Magdalena Kačić Barišić, Jelena Beželj, Mario Bogdanović, Mislav Ćimić, Barbara Horvat, Antun Končić, Barbara Ogresta, Lukrecija Prcela, Dea Qivlaku, Ljubo Radić, Tanja Šimunović, Ivana Tasovac, Antonio Težak, Slobodan Varezić i Petar Vlašić s voditeljkom Majom Marušić.

Mikelanđelo Buonaroti rana je, ekspresionistička drama Miroslava Krleže, u kojoj se tematski koncentriše na iskušenja i tragiku Mikelangela Buonarotija koji nošen velikim idejama i rastrgan vlastitim traganjima ostaje usamljen i suprotstavljen neposrednoj životnoj sredini. Genijalni slikar pokušava da ostvari neograničenu moć umetničkoga stvaralaštva, no Krleža ga suočava s novcem, bednom nadnicom za njegovu veliku umetnost. Mikelanđelo tako rastvara večno, ali uvek aktualno pitanje odnosa umetnosti i novca, a samim time propituje i odnos umetnosti i moći i politike, što je danas možda važnije nego ikada, jer dovodi u sumnju deklarativnu parolu o umetničkoj slobodi bez koje umjetnost postaje tek činovnički kič, gubeći svoju istinsku kritičku snagu i odlučnost.

Mikelangelo će na 69. Igrama imati još četiri izvedbe, do 31. jula, a pratiti ga može i inostrana publika uz titlove na engleskom jeziku. Prevoz brodom na ostrvo Lokrum uključen je u cenu ulaznice. Brodovi polaze iz stare gradske luke u 20.30 i 20.45. Ulaznice za sva izvođenja dostupne su na blagajni Igara u Festivalskoj palati (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati kao i u staroj gradskoj luci, dva sata pre najavljenog početka. Takođe, za vreme prikazivanja Mikelanđela na 69. Igrama, omogućen je popust od 30% na  suvenire pri kupovini u Festivalskoj palati.

Mikelanđelo će nakon Dubrovnika otvoriti sezonu u Hrvatskom narodnom pozorištu Ivana pl. Zajca. Riječko premijerno izvođenje je na programu 22. septembra.

Tekst: Promo
Foto: Promo/Marko Ercegović

dubrovačke letnje igredubrovnikmikelanđelomiroslav krleža