ZAVRŠENA 23. EDIT LETNJA ŠKOLA PROGRAMIRANJA: Studenti postavili temelje za uspešnu IT karijeru uz podršku Comtrade stručnjaka

Tema ovogodišnje letnje škole u Beogradu je bila blockchain tehnologija. Polaznici su se bavili izradom DinarTokena za promociju turzima u Srbiji, i usput sticali visokotražena znanja iz ove popularne IT oblasti.  

- Studenti su se pored Blockchain-a upoznali i sa mnogim drugim jezicima sa kojima verovatno do sada nisu imali prilike da rade. Polaznici su bili podeljeni u tri grupe sa po četiri clana, a svaka grupa je radila na svom projektu. Moj cilj je bio da im prenesem interesovanje za ovu fenomenalnu temu, koja će u budućnosti transformisati IT industrije, kao i da ih stimulišem da budu kreativni i da rade u timu - izjavio je Aleksandar Paunović, ovogodišnji EDIT demonstrator.

U skladu sa krovnom porukom „Construct your future“, EDIT 2018 letnja škola je imala za cilj da studentima približi aktuelne IT trendove i alate koji će im koristiti u daljoj IT karijeri.

- Od kolega sam čula za kompaniju Comtrade i ovakva vrsta prakse mi je delovala primamljivo. Ovogodišnja tema je takođe još jedan razlog zbog kog sam se prijavila na EDIT. Tema je inovativna i jako zanimljiva. Moj tim je radio na razvoju aplikacije za prikupljanje gratis DinarTokena. Kako su kupovina i upoznavanje sa lokalnom kulturom i specijalitetima nezaobilazan deo svakog putovanja, naša aplikacija je bazirana na upravo na kupovini artikala koji promovišu Srbiju. Mislim da ću stečeno znanje moći da primenim u budućnosti - izjavila je Jovana Stojadinović, polaznica EDIT-a i student 4. godine Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

Kao društveno odgovorna kompanija, Comtrade podržava razvoj mladih talenata, a EDIT letnja škola je inicijativa koja već preko dve decenije daje „odskočnu dasku“ budućim IT stručnjacima za napredak u svetu informacionih tehnologija.

- EDIT je odlična šansa za sve studente da savladaju akteulne tehnologije koje se ne obrađuju na fakultetu, uz šansu da rade na zanimljivom realnom projektu. Pored toga, studenti dobijaju priliku da testiraju svoje komunkiacione veštine, i razmene ideje sa drugim polaznicima - poručio je Miloš Perjaničić, demonstrator EDIT letnje škole u Kragujevcu.

Tema pos nazivom “Material flow controllers“, je za kragujevačke studente bila prilika da rade na izradi flow kontrolera za sotriranje i distribuciju paketa, i savladaju tehnologije kao što su .net Core, Angular5 i Active MQ. Kao i u Beogradu, projekat je realizovan u grupama, uz kontinuiranu podršku Comtrade mentora.

- Sve što smo učili je korisno za budući posao. Najvažnije je to što ću, kada počnem da radim, znati kkav je način rada u timu. Ceo projekat ne bi bio moguć bez podrške mentora, koji su uvek bili tu da odgovore na naša pitanja ili nam dodele pravi savet - izjavila je Dragana Popović, polaznik EDIT-a u Kragujevcu.

Po završetku letnje škole, studenti su predstavili svoje projekte Comtrade inženjerima i drugim zaposlenima, nakon čega je usledila i dodela diploma.

EDIT letnja škola je već uvelika poznata među studentima tehničkih fakulteta u Srbiji, ali i u regionu. Za ovogodišnji program se prijavilo više od 100 studenata iz Srbiji, a najboljih 12 je izabrano u Beogradu, kao i u Kragujevcu. Pored već spomenutih tema, škola je obuhvatila alate i tehnologije kao što su passanger engagement plaforme, veštačka inteligencija, Smart contracts (pametni ugovori), data mining i mnogi drugi.

Više informacija pogledajte na stranici: www.editworld.com  

Tekst: Promo
Foto: Promo

comTradeedit worldpolazniciškola