Međunarodna pijanistička radionica slavne Marije Žoao Pireš okuplja mlade talente

Besplatne ulaznice za ovaj koncertni nastup moći će se preuzeti na blagajni u Festivalskoj palati od subote. Radionica, koja je deo projekta Marije Žoao Pireš pod nazivom Partitura, biće otvorena za javnost u subotu i nedelju, 4. i 5. avgusta.

Voditelji radionice uz slavnu portugalsku pijanistkinju su Miloš Popović, pijanista pokreta Partitura te Đuzepe Ravi, osnivač Respiro e Movimento. Radionice projekta Partitura osmišljene su kao mesto prenosa znanja u skladu s društvenim i kulturnim ciljevima projekta, a to nije samo podela tehnike i znanja već i izoštravanje muzičke osetljivosti te stvaranje ličnog odnosa sa muzikom. Radionica okuplja mlade nadarene muzičare; 6 aktivnih polaznika, 2 pasivna te 3 slušaoca u razdoblju od 17 do 32 godine, koji dolaze iz Poljske, SAD-a, Tajvana i Hrvatske. U ulozi slušaoca će se, osim na završnom koncertu, moći naći i svi ostali zainteresovani jer će radionica tokom vikenda, 4. i 5. avgusta u Umetničkoj školi Luke Sorkočevića gde se održavaju časovi, biti otvorena za javnost od 9 do 12 te od 14 do 17.30 časova.

Marija Žoao Pireš rođena je 1944. godine u Lisabonu, a svoj prvi nastup održala je već sa četiri godine. Muziku i klavir prvo je studirala kod Kampos Koeljo i Fransin Benoit, dok je muzičko obrazovanje nastavila u Nemačkoj s Rosl Šmid i Karlom Engelom. Uz koncerte, snimala je za Erato 15 godina i za Deutsche Grammophon 20 godina. Od 70-ih je godina posvećena proučavanju uticaja umetnosti na život, društvo i obrazovanje, pokušavajući proširiti takav način razmišljanja na okolinu. Tražila je nove načine za deljenje ideja, uz poštovanje prema razvoju pojedinaca i kultura. Tako je 1999. godine osnovala Umetnički i kulturni centar Belgais u Portugalu. Proširila je ovu filozofiju sve do Salamance i Bahie u Brazilu. U Belgiji je 2012. godine započela dva komplementarna projekta: Equinox, koji stvara i razvija horove za decu iz problematičnih obitelji te Partitura, čiji je cilj stvoriti altruističnu dinamiku između umetnika različitih generacija, nudeći alternativu svetu koji je vrlo često fokusiran na kompetitivnost.

Ovo je poslednja od ukupno tri međunarodne majstorske radionice namenjene mladim muzičarima koje se održavaju na ovogodišnjim Igrama, a koje vode vrhunski muzički umetnici svetske reputacije. Uz pijanistkinju Mariju, radionice su održali i violinista Stefan Milenković te tenor Krešimir Špicer. Radionice Dubrovačke letnje igre održavaju u skladu sa svojom misijom koja naglasak stavlja na edukacijske programe za mlade umetnike, a uz donaciju fonda Caboga Stiftung te u saradnji s Umetničkom školom Luke Sorkočevića.

Tekst: Promo
Foto: Promo

dubrovačke letnje igreMarija Žoao Pirešmuzička radionicapijanisti